Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego

9 lutego 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

pizza111.kjpgDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego warto przypomnieć jakie pochodzenie ma ten smakołyk.

Przysmak rodem z Neapolu, który docenił już sam król Ferdynand I (1751 – 1825)  i ukradkiem wymykał się z pałacu i  spożywał niegdyś stosunkowo tanią potrawę prostego ludu, rezygnując z wykwintnych dań stołu królewskiego.  Obecnie we Włoszech wypieka się w ponad 300 tysiącach lokali tyle placków pizzy, że na każdego mieszkańca  przypada  średnio około 45 sztuk tego przysmaku!

Najlepsza to ta pizza, która jest upieczona w piecu opalanym drewnem, ponieważ dym nadaje jej specyficzny aromat, a troszkę popiołu na opalonym spodzie dodaje wyjątkowego smaku. Czy pizza jest zdrowa? Aby odpowiedzieć twierdząco na to pytanie, na placku powinny się znaleźć zdrowe przekąski i składniki bogate w minerały i witaminy a nie sam żółty ser. Do wykonania pizzy zalecana jest najzdrowsza oliwa z oliwek, która przyczynia się do tworzenia dobrego cholesterolu HDL, który jest odpowiedzialny za oczyszczanie tętnic. Poza tym, dobrze wypieczona pizza nie powinna wywołać problemów z trawieniem. Obecność węglowodanów złożonych szybko powoduje uczucie sytości, co chroni przed przejadaniem się nawet największych łasuchów.

Król Ferdynand wiedział co dobre, ciekawe z czym jadał kiedyś pizzę, dzisiaj królują pieczarki,  pomidor, papryka, szynka, kabanosy, pepperoni, owoce morza, szpinak, brokuły, oliwki, salami, kurczak, groszek, i inne dodatki.

Niektórzy sami w domu pieką pizzę w piekarniku, są zwolennicy cienkiego lub grubego ciasta – ile gospodarstw tyle przeróżnych przepisów. A ty z czym najczęściej wybierasz pizzę?

pizzamoja

Zobacz również:

  1. Jak samemu zrobić pyszną pizzę: krok po kroku
  2. Smakowite przepisy na pizzę
  3. Jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić organizm?
  4. Karnawałowe smakowite dania