9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Wszystkie łasuchy zapraszamy więc do przygotowania się do wielkiego dnia pizzożerców, polecamy oliwy prosto z Włoch, które stosowane są w tradycyjnych pizzach włoskich (Włosi nie używają do pizzy takich sosów jak czosnkowy, pomidorowy tylko właśnie oliwę). Prosimy: nie zamawiajcie pizzy przez telefon, zróbcie ją sami w domu, będzie to naprawdę nie tylko okazja, żeby napełnić brzuszek, ale też wspaniała zabawa w gronie rodzinnym. Wbrew powszechnej opinii wykonanie pizzy w domu wcale nie jest takie trudne a zadowolenie nie do opisania. Sklep Centrumoliwy.pl – expert od pysznej pizzy proponuje nam zrobienie pizzy na bazie ciasta ciasta neapolitańskiego, które jest łatwe w przygotowaniu, elastyczne i smaczne. Tradycyjnie pizza napoletana jest z tych na “cienkim cieście”. Przepis na ciasto napoletano został zdobyty w pizzerii w okolicach Wenecji , chociaż szef zapewniał, że jest rodowitym napolitańczykiem.
A oto co potrzebujecie do zrobienia ciasta według smakosza ze sklepu CentrumOliwy.com
- mąki (150 gramów)
- woda (150 ml)
- sól morska (15 gramów)
- drożdże (20 gramów zimą, latem 10 gramów)
Przygotuj sobie dwie miski. Podziel teraz wodę po równo do każdej miski. Do jednej wrzuć drożdże, do drugiej sól.
Zamieszaj, aż drożdże i sól się rozpuszczą. Teraz dodaj mąkę, po równo do każdej z mis. Teraz wystarczy mieszać i ugniatać ciasto w każdej misie. Ugniataj osobno, aż do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać ciasto i zacznie “odchodzić” od ręki. Zostaw ciasto (w zasadzie ciasta)w ciepłym pomieszczeniu na 15 minut, żeby drożdże trochę “popracowały”.
Po upływie tego czasu, najważniejsza czynność. Połączenie obu ciast w jedno. Teraz pozostaje Ci już tylko ugniatać, ugniatać i ugniatać. W miarę potrzeb dodaj trochę mąki. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek extravergine dla nadania większej elastyczności.Ugniecione odpowiednio ciasto przykryj czystą chustką kuchenną i pozostaw na pół godziny, żeby trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.Wyrośnięte ciasto formuję w koło. Możesz użyć wałka, lub spróbuj ukręcić ciasto w powietrzu, tak jak to robią fachowcy. Nie jest to trudne. Naprawdę! Po kilku razach zaczniesz wykręcać ciastem we wszystkie stony.Posyp blachę odrobiną mąki, ułóż uformowany placek, nałóż i rozprowadź sos. Reszta już zależy od Ciebie, co chcesz umieścić na pizzy.
Moja ulubiona to ser mozzarella, pokrojony w cząstki pomidor i góra rukoli na niej. Polecam spróbować pizzę z serem mozzarella zamiast używać jakiegoś żółtego. Pizza idzie do piekarnika na 10-15 minut, w zależności od piekarnika, bo wiadomo, że każdy inaczej piecze. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, skrapiam oliwą smakową (czasem ziołową, czasem ostrą papryczką) i zjadam. Polecam spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania.
Oliwa z oliwek extravergine z ostrą papryczką pepperoni i bazylią wzbogaci smak pizzy z pomidorami i mozzarellą. Po wyjęciu pizzy z piekarnika skrop ją a poczujesz się jak prawdziwej włoskiej pizzerii.
Wzbogać smak swojej kuchni o oliwę z naturalnymi dodatkami, bez konserwantów. Oliwę można zakupić w CentrumOliwy.com
Smacznego!