Ziołowa lasagne z indykiem, cukinią i serem feta

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
– makaron lasagne – płaty – 9 sztuk
– Fix Lasagne Knorr – 1 opakowanie
– mięso mielone z indyka – 300 g
– cukinia – 2 sztuki
– śmietana gęsta – 200 ml
– ser żółty, starty – 100 g
– ser feta, pokruszony – 100 g
– oliwa – 3 łyżki
– oregano suszone – 1 łyżeczka
– bazylia – kilka listków
– woda – szklanka

1ind

Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie, podłużne plastry, skrop oliwą i grilluj na patelni lub w piekarniku.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć mięso mielone z indyka, pilnując by nie pozostało sklejone, mieszaj je i smaż przez kilka minut. Następnie do mięsa wlej ciepłą wody i dodaj zawartość opakowania Fix Lasagne, który zapewni doskonały smak dania. Powstały sos zagotuj a następnie zminimalizuj ogień. Duś go przez kolejne 8 minut. Pod koniec wrzuć rozdrobniony ser feta.
3. W wysmarowanym śmietaną prostokątnym naczyniu żaroodpornym o wym. 28×20 cm ułóż na dnie trzy płaty makaronu. Ich wierzch posmaruj śmietaną, obsyp serem a następnie równomiernie rozłóż na nim warstwę sosu z mięsem i plastry cukinii.
4. Układaj kolejne dwie warstwy. Na każdą ma składać się: makaron, śmietana, sos z indykiem i plastry cukinii. Wierzch dania ponownie posmaruj śmietaną, posyp serem oraz ziołami: suszonym oregano. Danie piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z sosem pomidorowym.