Zimowe koktajle – różne przepisy

5 grudnia 2017, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Orzeźwiające koktajle to wspaniały sposób na przemycenie organizmowi zastrzyku witamin, minerałów i składników odżywczych. Zazwyczaj jednak kojarzymy je z sezonem letnim, kiedy to w bród mamy świeżych owoców i warzyw. I to jest błąd! Jesienią i zimą jak nigdy nasze ciało domaga się porządnej dawki witamin. A koktajle to świetny sposób na zdrowe i lekkie drugie śniadanie bądź sycący podwieczorek. 

Zimą niestety mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Nie powinniśmy jednak rezygnować z przygotowywania koktajli, a pokusić się o użycie mrożonek, cytrusów i sezonowych warzyw. Dzięki ich zawartości koktajle zawierają sycący błonnik, zbawiennie działający na perystaltykę jelit i usuwający toksyny z organizmu. Koktajle dzięki swoim właściwościom mogą stać się też wspaniałym sprzymierzeńcem dla każdego kto walczy z nadwagą.  W okresie jesienno-zimowym należy jednak zwrócić uwagę na składniki, z których je przygotowujemy aby dodatkowo nie wychładzać organizmu. Bawmy się smakami i postawmy na rozgrzewające przyprawy: w słodkich koktajlach na goździki, cynamon i imbir, zaś do koktajli warzywnych dodajmy szczyptę chili, kurkumy czy pieprzu!

Oto parę inspiracji na oczyszczające zimowe koktajle

 

Koktajl z grejpfrutem i marchewką

Marchewką, która stanowi bogate źródło soli mineralnych i antyoksydantów może być dobrą bazą pod koktajl oczyszczający z grejpfrutami, bogatymi w witaminę C i przyspieszającymi przemianę materii.

-2 grejpfruty, 5 średnich marchwi, szczypta świeżo startego imbiru.

Obrane cząstki grejpfruta i oskrobaną, pokrojoną na mniejsze części marchewkę umieść w sokowirówce i zmiksuj.

 

Koktajl z awokado, cytryną i szpinakiem

 

Awokado, mimo że wysokokaloryczne, jest niezwykle zdrowym dodatkiem do koktajli ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego. W miksie ze szpinakiem, cennym źródłem żelaza i cytryną o właściwościach oczyszczających, stanowi zdrowy zielony koktajl.

-2 garście szpinaku, 1/2 obranego awokado, sok z 1/2 cytryny, szczypta imbiru, 1/2 szklanki przegotowanej wody

Składniki dokładnie zmiksować, w razie konieczności dodać trochę więcej wody.

 

Koktajl z ananasem, mango i kokosem

Mango, ananas i kokos – te tropikalne składniki są łatwo dostępne w polskich marketach zimą. Ananas o licznych właściwościach odżywczych, leczniczych i oczyszczających w kombinacji z mango, pomagającym trawić białka i aromatycznym kokosem tworzą razem pyszne trio. Pieprz cayenne rozgrzewa i pobudza przemianę materii.

2 dojrzałe mango,  1/2 świeżego ananasa, 2 szklanki wody kokosowej, szczypta pieprzu cayenne.

Mango i ananasa obrać i pokroić, umieścić z resztą składników w sokowirówce i zmiksować.

Koktajl z burakiem, jabłkiem i marchewką

Buraki słyną ze swoich detoksykacyjnych właściwości. Obniżają także poziom cholesterolu i pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. W miksie buraka z jabłkiem, poprawiającym przemianę materii i marchewką, znaleźć możemy same zdrowe właściwości!

1 mały burak, 1 średnie jabłko, 1 marchewka, szczypta cynamonu

Buraka, jabłko i marchewkę obrać i pokroić. Zmiksować w sokowirówce i doprawić cynamonem.

Koktajl z bananem, kakao, płatkami owsianymi i nasionami chia

Nasiona chia, nazywane przez niektórych najzdrowyszm pokarmem na świecie bogate są wysokiej jakości białka, zdrowe tłuszcze i wapń, a niemal wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika! Do tego płatki owsiane, skarbnica witamin z grupy B; kakao – źródło przeciwutleniaczy oraz pieprz cayenne… i mamy  pożywne śniadanie pełne błonnika i witamin, które natychmiastowo włączy mechanizm przemiany materii na wysokie obroty.

1 pokrojony banan, 2 łyżeczki kakao, 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka nasion chia, szczypta pieprzu cayenne, 1/2 szklanki mleka

Banana, kakao i płatki owsiane zblendować. Dodać nasiona chia, doprawić pieprzem cayenne. Dodać mleko do uzyskania pożądanej konsystencji.

Koktajl z selerem naciowym, jabłkiem i marchewką

Z selerem naciowym i imbirem polubić powinny się przede wszystkim osoby na diecie odchudzającej ponieważ produkty te wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej. Są więc świetnym dodatkiem w zdrowym koktajlu z jabłkiem i marchwią.

2 marchewki, 6 łodyg selera naciowego, 1/2 jabłka, 5 cm korzenia imbiru

Marchew, imbir i jabłka obrać, seler pokroić. Składniki zmiksować i dolać wody, jeżeli istnieje taka potrzeba.

 

zobacz również:

Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy

Koktajle bez laktozy – różne przepisy

Dietetyczne koktajle – przepisy

Koktajle warzywne – różne przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zimowe koktajle – różne przepisy

  1. avatar Alicja pisze:

    Uwielbiam koktajle,pije,je bardzo często??

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...