Zimowa zupa szczawiowa

23 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Zupa szczawiowa w tej wersji jest smaczna i pożywna.

  • 70 dag chudych żeberek wieprzowych
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 marchew
  • 7 średnich ziemniaków
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz mielony
  • 1 słoiczek szczawiu konserwowego (350 gram)
  • 250 g śmietany do zup 18%
  • 2,5 litra wody
  • 4 jajka na twardo
  • natka pietruszki

Żeberka umyć. Pokroić na porcje, zalać wodą, zagotować, zszumować. Dodać cienko pokrojony por, warzywa starte na tarce na grubych oczkach, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować aż zmiękną. Miękkie żeberka wyjąć z garnka. Dodać ziemniaki i ugotować. Następnie wlać szczaw, gotować ok . 5 min. Śmietanę rozrobić w garnuszku z odrobiną gorącej zupy i zaprawić zupę (nie gotować). Z żeberek wyjąć kości. Mieso pokroić, włożyć z powrotem do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki i  doprawić do smaku mielonym pieprzem oraz solą. Wlać na talerze, udekorować ugotowanym na twardo jajkiem startym na tarce na grubych oczkach.

file1266942269



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz