Zemniaki z szynką i papryką
Przepis na 4 porcje ( 1 – 290 kcal )
Składniki :
4 duże ziemniaki
200 g szynki
czerwona papryka
ziarenka kminku
sól
pieprz
cebula
czosnek
suszony tymianek
kwaśna śmietana
50 g sera żółtego
Przygotowanie :
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w wodzie z kminkiem.
2. Czosnek i cebulę obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj na drobną kosteczkę.
3. Podsmarz cebulkę aż do zeszklenia i dodaj pod koniec czosnek.
4. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę, tak samo zrób z szynką.
5. Szynkę z papryką dodaj do cebulki oraz dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie podsmaż.
6. Ziemniaki przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką.
7. Wydrążony miąższ wymieszaj z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany i dodaj do podsmażonego farszu.
8. Ziemniaki napełnij farszem i posyp startym serem.
9. Ziemniaki ułóż na blasze i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.