Ziemniaki po zbójnicku
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
500 g kiełbasy najlepiej podwędzanej kruchej
200 g boczku wędzonego
4 cebule
½ główki kapusty białej
Pół szklanki bulionu
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Cebule i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki ok. 4 mm następnie oprószamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki ok. 5 mm. Boczek kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem następnie układamy połowę kapusty na nią kładziemy warstwami ziemniaki, cebulę i kiełbasę oraz boczek, całość przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Polewamy ok. pół szklanki bulionu, przykrywamy pokrywą i pieczemy około 2,5 godz w temp. 170 stopni C.