Ziemniaki po tyrolsku

29 października 2010,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
10 dag słonego sera żółtego
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 szkl. oliwy lub oleju (może być pół na pół)
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek i rozmaryn

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy je na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Potem układamy plastry w formie do zapiekania w taki sposób, by tworzyły „dachówki”. Żółtka mieszamy z bułką tartą i ziołami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, mieszamy z żółtkami i doprawiamy pieprzem. Gotową masą jajeczną zalewamy „dachówki” z ziemniaków i posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 200 stopni.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....