Ziemniaki po tyrolsku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ziemniaki po tyrolsku

29 października 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
10 dag słonego sera żółtego
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 szkl. oliwy lub oleju (może być pół na pół)
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek i rozmaryn

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy je na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Potem układamy plastry w formie do zapiekania w taki sposób, by tworzyły „dachówki”. Żółtka mieszamy z bułką tartą i ziołami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, mieszamy z żółtkami i doprawiamy pieprzem. Gotową masą jajeczną zalewamy „dachówki” z ziemniaków i posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 200 stopni.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz