Ziemniaki pieczone z czosnkiem – przepis

23 stycznia 2020, dodał: pinkmause

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:
– 1 kg średniej wielkości ziemniaków
– 6 ząbków czosnku
– oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, naciąć w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Obrać czosnek i każdy ząbek pokroić w bardzo cienkie plasterki, które następnie włożyć między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układać w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godz. Po godzinie zdjąć folię i dopiekać jeszcze od 15 do 30 min., aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem lub pietruszką.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jaka cera jest najgorsza
Trądzikowa cera jest najgorsza, bo nigdy nie wiadomo jaka niespodzianka na niej się...
Mieszkania do wynajęcia - opinie
Odradzam wynajmowanie mieszkań ze starym sprzętem, wiadomo że on się w końcu zepsuje, a...
Pneumokoki
Ja szczepiłam dzieci przeciwko pneumokokom. Prawie 10 lat temu za szczepionkę trzeba było niemało...
Maskowanie koloru licówkami
Wybielanie jest dużo tańsze... A czy licówka nie ulegnie przebarwieniu po pewnym...