Ziemniaki faszerowane – różne przepisy
Ziemniaki faszerowane grzybami
250 g pieczarek
1 średnia cebula
łyżeczka masła
sól, pieprz, rozmaryn
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w paski. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, podduś, dopraw solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C
Ziemniaki faszerowane twarożkiem
1 twaróg półtłusty
jogurt naturalny
ogórek
czosnek
koperek
pieprz, sól
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Twarożek rozmieszaj z jogurtem. Ogórek obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij. Dodaj do twarożku razem z przeciśniętym czosnkiem i koperkiem, dopraw.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.
Ziemniaki faszerowane Twarożkiem II
1 serek wiejski
1 cebula dymka
sól, pieprz
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Twarożek ziarnisty wymieszaj z posiekaną dymką. Dopraw solą i pieprzem.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.
Ziemniaczki faszerowane salsą pomidorową
1 mozzarella
2 średnie pomidory
5-6 gałązek bazylii
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Mozzarellę i pomidor pokrój w kostkę. Wymieszaj z bazylią.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C
Ziemniaki faszerowane szpinakiem
1 opakowanie świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
2 małe ząbki czosnku
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Szpinak duś aż odparuje, dodaj masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty żółty ser i przyprawy.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
średnia cebula
pieprz, lubczyk, rozmaryn
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Mięso mielone podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Cebulę siekamy – dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C
Ziemniaki faszerowane tuńczykiem
3 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 papryczki chilli
5 łyżek śmietany
sól, pieprz
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do miski. Z fasoli odlewamy zalewę i przepłukujemy wodą, dodajemy do tuńczyka. Papryczkę ostrą drobno siekamy, przekładamy do ryby. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C
Ziemniaki faszerowane jajkiem
6 jajek
1/4 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.
Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.
Wbić do połówek po jednym jajku, posypać posiekanym szczypiorkiem, przyprawić do smaku.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C
zobacz również:
- Ziemniaki inaczej – różne przepisy na smaczne i pomysłowe dania z kartofli
- Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
- Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
- Ziemniaki pieczone z dipem żurawinowym