Ziemniaki faszerowane – różne przepisy

1 listopada 2016, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki faszerowane grzybami

250 g pieczarek

1 średnia cebula

łyżeczka masła

sól, pieprz, rozmaryn

ziemniak0

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w paski. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, podduś, dopraw solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane twarożkiem

1 twaróg półtłusty

jogurt naturalny

ogórek

czosnek

koperek

pieprz, sól

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Twarożek rozmieszaj z jogurtem. Ogórek obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij. Dodaj do twarożku razem z przeciśniętym czosnkiem  i koperkiem, dopraw.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.

Ziemniaki faszerowane Twarożkiem II

1 serek wiejski

1 cebula dymka

sól, pieprz

ziem3

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Twarożek ziarnisty wymieszaj z posiekaną dymką. Dopraw solą i pieprzem.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.

Ziemniaczki faszerowane salsą pomidorową

1 mozzarella

2 średnie pomidory

5-6 gałązek bazylii

pp

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Mozzarellę i pomidor pokrój w kostkę. Wymieszaj z bazylią.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

1 opakowanie świeżego szpinaku

1 łyżeczka masła

2 małe ząbki czosnku

100 g startego żółtego sera

sól, pieprz

ziem2

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Szpinak duś aż odparuje, dodaj masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty żółty ser i przyprawy.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

średnia cebula

pieprz, lubczyk, rozmaryn

ziem01

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Mięso mielone podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Cebulę siekamy – dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane tuńczykiem

3 puszki tuńczyka w sosie własnym

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 papryczki chilli

5 łyżek śmietany

sól, pieprz

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do miski. Z fasoli odlewamy zalewę i przepłukujemy wodą, dodajemy do tuńczyka. Papryczkę ostrą drobno siekamy, przekładamy do ryby. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane jajkiem

6 jajek

1/4 pęczka szczypiorku

sól, pieprz

ppp

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Wbić do połówek po jednym jajku, posypać posiekanym szczypiorkiem, przyprawić do smaku.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

zobacz również:

  1. Ziemniaki inaczej – różne przepisy na smaczne i pomysłowe dania z kartofli
  2. Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
  3. Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
  4. Ziemniaki pieczone z dipem żurawinowym