Ziemniaki faszerowane – różne przepisy

1 listopada 2016, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki faszerowane grzybami

250 g pieczarek

1 średnia cebula

łyżeczka masła

sól, pieprz, rozmaryn

ziemniak0

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w paski. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, podduś, dopraw solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane twarożkiem

1 twaróg półtłusty

jogurt naturalny

ogórek

czosnek

koperek

pieprz, sól

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Twarożek rozmieszaj z jogurtem. Ogórek obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij. Dodaj do twarożku razem z przeciśniętym czosnkiem  i koperkiem, dopraw.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.

Ziemniaki faszerowane Twarożkiem II

1 serek wiejski

1 cebula dymka

sól, pieprz

ziem3

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Twarożek ziarnisty wymieszaj z posiekaną dymką. Dopraw solą i pieprzem.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.

Ziemniaczki faszerowane salsą pomidorową

1 mozzarella

2 średnie pomidory

5-6 gałązek bazylii

pp

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Mozzarellę i pomidor pokrój w kostkę. Wymieszaj z bazylią.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

1 opakowanie świeżego szpinaku

1 łyżeczka masła

2 małe ząbki czosnku

100 g startego żółtego sera

sól, pieprz

ziem2

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Szpinak duś aż odparuje, dodaj masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty żółty ser i przyprawy.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

średnia cebula

pieprz, lubczyk, rozmaryn

ziem01

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Mięso mielone podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Cebulę siekamy – dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane tuńczykiem

3 puszki tuńczyka w sosie własnym

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 papryczki chilli

5 łyżek śmietany

sól, pieprz

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do miski. Z fasoli odlewamy zalewę i przepłukujemy wodą, dodajemy do tuńczyka. Papryczkę ostrą drobno siekamy, przekładamy do ryby. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

Ziemniaki faszerowane jajkiem

6 jajek

1/4 pęczka szczypiorku

sól, pieprz

ppp

Ziemniaki należy dokładnie wyszczotkować i przeciąć na pół.

Każdą połówkę ziemniaka należy owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około godzinę.

Wbić do połówek po jednym jajku, posypać posiekanym szczypiorkiem, przyprawić do smaku.

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i po przestudzeniu wydrąż ich środki, następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem i posyp na wierzchu startym żółtym serem lub mozzarellą.

Wstaw ziemniaczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 st. C

zobacz również:

  1. Ziemniaki inaczej – różne przepisy na smaczne i pomysłowe dania z kartofli
  2. Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
  3. Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
  4. Ziemniaki pieczone z dipem żurawinowym

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...