Ziemniaki pieczone z dipem żurawinowym
Ziemniaki bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Dostarczają potasu, magnezu, fosforu, wapnia cynku oraz szeregu witamin: A, E, C, D, K i PP. Opinia, że są tuczące to mit, który swój początek ma w dodatkach, z jakimi je serwujemy – panierowanym kotletom, ciężkim sosom i dużym dawkom tłuszczu. Tymczasem sam ziemniak jest niskokaloryczny, lekkostrawny, łatwo przyswajalny dla organizmu. Wystarczy dodać do niego lekki dip i pyszne danie gotowe.
Składniki na 4 porcje:
4 duże mączne ziemniaki (po ok. 300 g)
6 łyżek oliwy
sól
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
1 dojrzałe awokado (np. odmiana Hass)
1 łyżka soku z cytryny
250 g ziarnistego serka wiejskiego
pieprz
Wykonanie:
-
Umyj ziemniaki i wytrzyj je do sucha. Natrzyj ziemniaki 1 łyżką oliwy oraz solą, a następnie poukładaj je na blasze. Piecz przez 1 ½ godziny na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg nie jest zalecany).
-
Na 15 minut przed końcem pieczenia przygotuj dip żurawinowy. W tym celu posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze środka przy pomocy łyżki. Pokrój miąższ awokado w kostkę o boku ½ cm i od razu wymieszaj go z sokiem
z cytryny. Połącz awokado, żurawinę i 1 łyżkę oliwy z serkiem wiejskim. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. -
Wyjmij ziemniaki z piekarnika, natnij je wzdłuż i lekko rozchyl połówki. Nałóż dip żurawinowy na ziemniaki i skrop je pozostałą oliwą.
Czas przygotowania: ok. 20 minut (plus czas pieczenia)
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 538 kcal / 2253 kJ
Białko: 14 g
Tłuszcze: 33 g
Węglowodany: 47 g