URODA I ZDROWIE

Smalec wegański z fasoli i cebuli

9 sierpnia 2013, dodał: ekolokalnie

Smalec wegański

Składniki

1 szklanka suchej białej fasoli (może być też soja)
2 średnie cebule
olej rzepakowy
sól, pieprz, papryka ostra
3 spore szczypty suszonego majeranku
kawałek słodkiego jabłka (ćwiartka średniego)
3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Fasolę moczyć przez noc, następnego dnia przepłukać, zalać nową wodą i ugotować do miękkości. Dopiero jak zaczyna mięknąć dodać trochę soli.

Jak fasola jest już ugotowana (wodę z gotowania zachować), przełożyć do wysokiego naczynia, dodać odłożoną wodę (lub kilka łyżek świeżej- ciepłej) i zmiksować na gładką masę.

Na patelni rozgrzać około 5 łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć mieszając, aż się lekko zarumieni. Dodać czosnek, pieprz oraz paprykę ostrą, po chwili zdjąć z ognia, przełożyć masę fasolową, porządnie wymieszać z cebulą i czosnkiem, postawić znowu na palnik, chwilkę podgrzać. Następnie dodać starte na drobnej tarce jabłko, roztarty w palcach majeranek, szczyptę soli, 1/4 szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać jeszcze ze 2 łyżki oleju, doprawić solą – jeśli trzeba, przełożyć do słoika, wierzch polać delikatne olejem. Po przestudzeniu wstawić do lodówki i trzymać w zamkniętym słoiku.

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Smalec wegański

Smalec wegański

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...