Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs na gorąco

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs na gorąco

Ku mojemu zdziwieniu ten sos robiony z chrzanu Wasabi jest delikatniejszy od zwykłego sosu chrzanowego. Pasuje mi akurat na Wielkanoc ze względu na kolorystykę .

Czas : 10 minut

Składniki :

1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
chrzan Wasabi ( ja użyłam 2 płaskie łyżeczki )
cukier
sól
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i rozmieszać. Powoli dolać śmietankę i mieszając doprowadzić do tego by sos się zagotował. Dodać chrzan, śmietanę .Na bardzo małym gazie ogrzewać .Doprawić solą , cukrem .Żółtka wymieszać z odrobiną sosu i wlać do reszty. Podgrzać mieszając .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz