Żelki domowej roboty – krok po kroku
Artykuł zewnętrzny
Kolorowe żelki, które można kupić prawie w każdym spożywczym sklepie nie do końca są zdrowe: częstokroć zawierają dodatkowe substancje słodzące, barwniki i konserwanty. Wykonanie domowym sposobem żelków w domu ze smacznego soku to znacznie zdrowsza alternatywa, do tego świetna zabawa smakami, kolorami i formami. Serwujmy je naszym pociechom, a gwarantujemy Wam, że je pokochają i będą znikać w zastraszającym tempie. Żelki zawierają żelatynę, która dobrze wpływa na stan stawów nie tylko dzieci, ale i u osób dorosłych.
składniki:
Szklanka ulubionego soku (np: z malin, jeżyn, kiwi, ananasa)
miód
1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
Sok przelać do garnuszka, jeśli potrzeba dosłódź do smaku miodem. Część soku pozostaw w kubeczku, dodaj żelatynę i wymieszaj, pozostaw na kilka minut, aż napęcznieje. Żelatynę następnie przełóż do garnuszka z sokiem, całość podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Taki gęsty płyn przelewaj do fantazyjnych foremek w kształcie serduszek lub foremek do lodu i umieść w lodówce na kilka godzin. Na koniec już gotowe można posypać cukrem.