żeberka wieprzowe w kardamonie

28 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady

 

Czas przygotowania: 50 min

 

Ilość porcji: 4

 

Sposób przyrządzenia;

Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek płatki i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.

 

Lista zakupów:

  • 800 g żeberek wieprzowych

  • 100 g miodu

  • 50 ml sosu sojowego

  • 100 g marchewki

  • 100 g selera

  • 100 g pietruszki

  • cebula

  • 80 ml oleju

  • 100 g czekolady

Przyprawy KAMIS:

  • 30 g Pieprzu czarnego młotkowanego

  • 12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite

  • Sól morska w młynku

  • 1 łyżka Przyprawy do Żeberek

  • 1 łyżka Musztardy Grillowej

  • 80 g Czosnku w płatkach Specialite

 



źródło: www.kamis.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz