Zdrowe oczy – co jeść, jakie produkty i witaminy?

25 lutego 2020, dodał: Nati.slow08
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjna medycyna posunęła się niezwykle daleko w leczeniu rozmaitych chorób narządu wzroku. Jednakże, dlaczego tak wiele osób nie dostrzega powiązania, pomiędzy dolegliwościami oczu ze stanem całego organizmu? Faktycznie, mało kto z tych, którzy zwrócili się do okulisty z problemem zaburzenia widzenia usłyszy wskazówki, dotyczące zmiany swojej diety.

 

Jest w tym wszystkim ziarno prawdy. Otóż, przy nieprawidłowej, bądź ubogiej diecie funkcje narządu wzroku pogarszają się tak, jak i ogólny stan całego organizmu. Przykładowo, mięśnie oczu osłabiają się, a krew dostarcza mniej składników odżywczych. Niezrównoważone, lub niewystarczające zabezpieczenie siatkówki oka niezbędnymi elementami może doprowadzić do niemożności generowania silnych impulsów nerwowych, co spowoduje zniekształcenie obrazu. Należy pamiętać , by troszczyć się o odpowiedni  wybór produktów bogatych w mikroelementy i witaminy.

Już samo słowo ‘’ witamina’’ pochodzi od łacińskiego słowa ‘’ vita ‘’, co oznacza ‘’ życie ‘’. Działanie witamin jest kompleksowe, jednak istnieją substancje, które są niezwykle istotne dla tak delikatnego organu, jakim jest ludzkie oko.  Warto przyjrzeć się korzyściom, wynikającym  ze wzbogacenia swojej diety w witaminy  A, E, C, oraz te, z grupy B.

Witamina A ( tzw. retinol)  wspomaga procesy podziału i wzrostu komórek, wzmacnia odporność organizmu. Ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Niedobór witaminy A powoduje zaburzenia rozpoznawania kolorów oraz pogorszenie widzenia w ciemności.  Oprócz tego, przy jej braku pojawić się może wysychanie rogówki  i spojówki oka, a w konsekwencji ryzyko zapalenia spojówek. Źródło witaminy A znajduje się w czerwonej marchwi, natce i korzeniu pietruszki, koperku, dzikiej róży, jarzębinie, szpinaku, dyni, śliwce, a także w maśle śmietankowym, śmietanie, twarogu, mleku i tłustych rybach.

Witamina C ( kwas askorbinowy ) pełni wiele istotnych funkcji. Odgrywa istotną rolę m.in. w regulacji metabolizmu węglowodanów,  procesie wytwarzania kolagenu, bierze udział w regeneracji tkanek i normalizacji przepuszczalności naczyń włosowatych, czy też ułatwia przepływ krwi. Jako przeciwutleniacz, witamina ta zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy oraz spowalnia rozwój już istniejącej choroby. Wspomaga regulację ciśnienia wewnątrzgałkowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia jaskry. W przypadku niedoboru witaminy C oczy szybciej męczą się, zmniejsza się aktywność wzrokowa. Osoby palące papierosy powinny szczególnie zadbać o oczy, ponieważ nałóg ten skutecznie niszczy zapasy witaminy C i z czasem prowadzi do degeneracji siatkówki oka. Ludzki organizm nie jest w stanie magazynować witaminę C, dlatego tak niezwykle ważne jest, by zwracać uwagę na pożywienie bogate w ‘’ żółtą ’’ witaminę, czyli przede wszystkim warzywa, owoce i zioła. Dzika róża posiada ogromną zawartość kwasu askorbinowego, witaminę tę odnajdziemy także w rokitniku, czarnej porzeczce, słodkiej papryce, owocach cytrusowych, koperku, szczawiu, pietruszce, jabłkach, czy kapuście.

Witamina E ( zwana również tokoferolem ) jest silnym antyoksydantem, pomaga zapobiegać odwarstwieniu siatkówki oka, powstaniu jaskry, wzmacnia wzrok przy cukrzycy. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, znajduje się głównie w produktach roślinnych. Jej źródło znajduje się w nierafinowanych olejach roślinnych, takich jak: sojowy, słonecznikowy, z orzeszków ziemnych, kukurydzy, czy rokitnika zwyczajnego. A także w kiełkach, roślinach strączkowych, pomidorach, kapuście, sałacie, pietruszce, szpinaku. Obecna jest także w wątrobie, jajkach i mleku.

Witaminy grupy B – nie powinno się rozpatrywać ich osobno, ponieważ zawsze występują razem. Biorą udział w oddychaniu tkankowym i produkcji energii. Są istotne w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a w tym nerwu wzrokowego. Brak tych witamin szczególnie odbija się na jakości widzenia. Witaminy te obniżają szkodliwe działanie niektórych aminokwasów na naczynia krwionośne oczu, poprawiają krążenie krwi i wykazują oddziaływanie na organizm, podobne do antyoksydantów. Najbardziej znane witaminy z tej grupy to: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12.

Witamina B1 jest niezbędna do regulacji ciśnienia wewnątrzgałkowego. Znajduje się w mące razowej, otrębach, kaszach, orzechach, drożdżach piwnych i wątrobie.

Witamina B2 ( ryboflawina ) ma wpływ na metabolizm aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów. Przekształca węglowodany w energię, niezbędną do wzmocnienia mięśni oczu, sprzyja wymianie tlenu i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego widzenia.  W przypadku jej braku ostrość widzenia zmniejsza się, szczególnie wieczorem i w nocy. Może pojawiać się także uczucie kłucia w oczach, światłowstręt, nadmierne łzawienie i pękanie drobnych naczyń krwionośnych. Występuje przede wszystkich w produktach roślinnych, takich jak np. rośliny strączkowe, warzywa ciemnozielone, grzyby, orzechy. Odnaleźć ją można także w produktach mlecznych, rybach, jajkach, drobiu i wątrobie.

Witamina B3 ( niacyna ) bierze udział m.in. w procesach spalania białek, tłuszczów i węglowodanów, rozszerza naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga przepływ krwi w obrębie nerwu wzrokowego. Witamina ta znajduje się w produktach mięsnych, grzybach i roślinach strączkowych.

Witamina B5 ( kwas pantotenowy ) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz wchłaniania witaminy B9. Pierwszą oznaką niedoboru tej witaminy jest osłabienie pamięci i wzroku. Odnajdziemy ją m.in. w rybach, drobiu, produktach mlecznych, jajkach, orzechach, czy nasionach roślin strączkowych.

Witamina B6 ( pirydoksyna ) uczestniczy w tak istotnych procesach, jak metabolizm aminokwasów, czy wytwarzanie krwinek czerwonych.  Jej niedobór objawia się zmęczeniem i napięciem mięśni oczu. Z tego powodu, może pojawić się nawet zapalenie błony śluzowej oka lub zapalenie nerwu wzrokowego. Źródłem witaminy B6 są kasze, żółtko jaja, mleko, kapusta, drożdże oraz ryby.

Witamina B9 ( kwas foliowy ) uczestniczy m.in. w procesie wytwarzania erytrocytów, czyli krwinek czerwonych oraz nowych komórek.  Brak witaminy B9 i C prowadzi do wzrostu homocysteiny, co jest jedną z poważniejszych przyczyn pogorszenia widzenia. Witamina B9 występuje w warzywach korzeniowych, szpinaku, szparagach, kapuście, jabłkach, bananach.

Witamina B12 bierze czynny udział w procesie tworzenia krwinek czerwonych oraz ma pozytywny wpływ na działanie ośrodkowego układu nerwowego, wzmacnia tkanki nerwowe, a tym samym również nerw wzrokowy. Przy jej niedoborze przepływ krwi wewnątrz gałki ocznej pogarsza się, oczy wyglądają na osłabione. B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak żółtko jaja, produkty mleczne, wątroba, niektóre mięsa oraz ryby.

 

zobacz również:

Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania

Dieta jogurtowa – szybka, łatwa i przyjemna!

Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy

Dieta tłuszczowa czyli jak szybko przybrać na masie