Zdrowa pasta na bazie awokado
składniki:
1 duże awokado (miękkie!)
1 mała czerwona papryka
1 pomidor
pól pęczka natki pietruszki
2 garście listków bazylii
2 łyżeczki bazylii suszonej
1 duży ząbek czosnku
sól
1/4 cytryny
pasta tylko z naturalnych składników, tzn. bez użycia półproduktów, konserwantów, glutaminianu sodu itp.
Awokado obieramy ze skórki, wydrążamy pestkę i wrzucamy do blendera by zrobić z niego jednolitą masę. Jeśli nie mamy blendera możemy pougniatać je widelcem.
Paprykę i pomidora kroimy w drobniuteńką kosteczkę, natkę pietruszki i bazylię siekamy drobniutko lub tak jak ja – wszystko blenderujemy :)
Łączymy składniki, wyciskamy ćwiartkę cytryny, rozgniatamy ząbek czosnku, dodajemy suszoną bazylię, mieszamy całość i dosalamy do smaku.
Podajemy np. na mini waflach kukurydzianych albo ryżowych.