Zawijaski szynkowo- serowe w galarecie

20 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smakowita przekąska w galarecie .

Czas : ½ godziny + zastyganie galaretki

Składniki :

4 pasterki szynki konserwowej ( prostokątnej w kształcie )

4 plasterki żółtego sera ( wielkości jak plastry szynki )

8 łyżeczek sera topionego kremowego

4 łyżeczki pokrojonego w drobna kosteczkę ogórka

4 łyżeczki pokrojonej w drobna kosteczkę czerwonej papryki

1 szklanka rosołu drobiowego

1,5 łyżeczki żelatyny

gałązki koperku do dekoracji

Wymieszać ogórka z papryką .Plastry szynki smarować serkiem topionym ( 1 łyżeczka na plaster ) .Posypać 1 łyżeczką zmieszanego z papryką ogórka .Przykryć serem żółtym .Znów posmarować delikatnie serkiem topionym .Zwinąć w ruloniki .

Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuścić we wrzącym rosole .

Zostawić do ostygnięcia . W jakiś pojemniczek wlać warstwę galaretki , ułożyć roladki i zalać resztą galaretki . Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia .Potem wyjąć i podzielić na 4 porcje . Dekorować pokrojoną w kostkę galaretką ( odkrojoną z brzegów ) i  resztą wymieszanego z papryką ogórka i gałązkami koperku .

file1269018792