Zapiekanka – ziemniak w sosie czosnkowym
Składniki:
– 7-8 średnich ziemniaków
– 2 piersi z kurczaka
– 1 średnia brokuła
– 30-40 dkg startego sera żółtego
– pół cebuli
– 5 łyżek majonezu
– 4 łyżki śmietany 18%
– 2 jajka
– 2-3 ząbki czosnku
– margaryna do smażenia
– zioła prowansalskie
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Przygotować sos czosnkowy: majonez, śmietanę i zioła prowansalskie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem – przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać pokroić w plastry gotować w osolonej wodzie na pół-miękko.Brokuły również ugotować w osolonej wodzie – po tym pokroić w mniejsze dzwoneczki.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na margarynie razem z cebulą pokrojoną w talarki.
Foremkę lub żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać ziemniaki, kurczaka z cebula oraz brokuły warstwami. Na warstwie z kurczakiem nakładamy sos czosnkowy. Do szklanki wbić dwa jaja, rozbełtać i polać całą zapiekankę. Na górę posypać obficie serem. Zapiekać ok.20-30min aż ser się zarumieni i jajka zetną.