URODA I ZDROWIE

Zapiekanka – ziemniak w sosie czosnkowym

29 marca 2011, dodał: cherrypie

Składniki:

– 7-8 średnich ziemniaków
– 2 piersi z kurczaka
– 1 średnia brokuła
– 30-40 dkg startego sera żółtego
– pół cebuli
– 5 łyżek majonezu
– 4 łyżki śmietany 18%
– 2 jajka
– 2-3 ząbki czosnku
– margaryna do smażenia
– zioła prowansalskie
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Przygotować sos czosnkowy: majonez, śmietanę i zioła prowansalskie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem – przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać pokroić w plastry gotować w osolonej wodzie na pół-miękko.Brokuły również ugotować w osolonej wodzie – po tym pokroić w mniejsze dzwoneczki.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na margarynie razem z cebulą pokrojoną w talarki.
Foremkę lub żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać ziemniaki, kurczaka z cebula oraz brokuły warstwami. Na warstwie z kurczakiem nakładamy sos czosnkowy. Do szklanki wbić dwa jaja, rozbełtać i polać całą zapiekankę. Na górę posypać obficie serem. Zapiekać ok.20-30min aż ser się zarumieni i jajka zetną.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Zastanawiam się nad letnim wyjazdem do Azji właśnie do Uzbekistanu i Kazachstanu. Uważam,...
Srebrna torebka, jaki kolor butów?
Jak na moje to szare, białe lub czarne, bo srebrnych raczej nie znajdziesz. Z wizytowych...
Fajny kardigan na wiosnę?
Mi się bardzo spodobał taki kardigan ma ciemny szary kolor, kieszenie, brak zapięcia. Jest...
Spodnie rurki - dla jakiej figury?
> passiflore napisał/a:> Czy kobiecie z szerokimi biodrami pasują rurki? Czy trzeba być bardzo...