Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i serem camembert

21 stycznia 2016, dodał: AgataB
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

file1358883079

10 średniej wielkości ziemniaków

2 cebule

papryka czerwona

300 g kiełbasy

ząbek czosnku

150 g sera camembert

tymianek

pieprz kolorowy świeżo mielony

przyprawa do dań Kucharek

tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia

5 łyżek śmietany

1/2 szklanki rosołu

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować). Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno: podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Podajemy polane dowolnym sosem.