Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i serem camembert
Składniki na 4 porcje:
10 średniej wielkości ziemniaków
2 cebule
papryka czerwona
300 g kiełbasy
ząbek czosnku
150 g sera camembert
tymianek
pieprz kolorowy świeżo mielony
przyprawa do dań Kucharek
tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
5 łyżek śmietany
1/2 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować). Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno: podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podajemy polane dowolnym sosem.