Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków (wodniste nie nadają się),
- 3 jaja,
- 5 lekko czubatych łyżki maki pszennej (opcjonalnie),
- 100g miękkiego masła,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 2 małe, bezpestkowe cukinie,
- cebula,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki keczupu,
- ząbek czosnku,
- 50g masła,
- sos sojowy ciemny,
- vegeta,
- cukier,
- papryka słodka mielona,
- oregano,
- sól, pieprz ziołowy Prymat,
- 150g sera żółtego.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki starannie wyszorować i ugotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Jeszcze cieple obrać ze skórki, przepuścić przez praskę lub starannie utłuc tłuczkiem. Mąkę przesiać, masło pokroić w kostkę i razem z mąką wymieszać z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, żółtka lekko roztrzepać i razem ze śmietaną dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dobrze wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę ziemniaczaną włożyć do naczynia, robiąc po środku owalne wgłębienie na farsz . Cukinię dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, nie obierać. Cukinie pokroić na pół-plastry, pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, dodać pół łyżeczki cukru i podsmażyć przez minutę. Dodać cukinie, sól, pieprz, paprykę, 3 kapki sosu sojowego, odrobinę vegety. Wymieszać i smażyć chwilę często mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodać keczup, oregano i czosnek,. Wymieszać i doprawić do smaku. Powstałym farszem wypełnić wgłębienie w masie ziemniaczanej. Ser żółty starkować na tarce o grubych oczkach. Dobrze rozgrzać piekarnik i wstawić zapiekankę. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach do zrumienienia ziemniaków, a tuż przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać żółtym serem i krótko zapiec.