Zapiekanka ziemniaczana

9 lutego 2014, dodał: lidia gonera
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-100 g grzybów
-1,5 kg ziemniaków
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-750 ml słodkiej śmietanki 30%
-2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
-100g masła
-5 – 6 łyżek bułki tartej
-sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1. Grzyby(za wyjątkiem kilku) gotujemy do miękkości; następnie kroimy je w paski.
2. Obrane ziemniaki i czosnek kroimy w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
3. W naczyniu, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, po czym zalewamy słodką śmietanką; kiedy ta się zagotuje, zmniejszamy ogień, dorzucamy rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem; dokładamy partiami grzyby i ziemniaki, stale mieszając; wszystko dusimy, aż sos lekko się zagęści.
4. Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem, po czym wysypujemy zmielonymi w blenderze bułką tartą i pozostawionymi wcześniej grzybami; łyżką cedzakową przekładamy do niego ziemniaki z cebulą i grzybami, na koniec zalewamy wszystko pozostała śmietaną.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na godzinę; gotową zapiekankę przekładamy na głębokie talerze.