Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą

26 października 2018, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

file1350549618
1/2 kg cukinii (najlepiej młodej)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
15 dag wędzonej kiełbasy
4 jajka
20 dag mąki krupczatki
150 ml oleju
2 łyżki proszku do pieczenia
sól
pieprz
suszony majeranek
tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinie myjemy. Jeśli nie są to cukinie młode, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode możemy razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Solimy. Odstawiamy na 10 min., by puściła  sok. Wówczas sok odciskamy (możemy też cukinię odsączyć na sicie).

Obieramy i siekamy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce, zaś kiełbasę kroimy w drobniutką kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do cukinii. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z cukiniową masą.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę warzywną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...