Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą
SKŁADNIKI:
1/2 kg cukinii (najlepiej młodej)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
15 dag wędzonej kiełbasy
4 jajka
20 dag mąki krupczatki
150 ml oleju
2 łyżki proszku do pieczenia
sól
pieprz
suszony majeranek
tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinie myjemy. Jeśli nie są to cukinie młode, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode możemy razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Solimy. Odstawiamy na 10 min., by puściła sok. Wówczas sok odciskamy (możemy też cukinię odsączyć na sicie).
Obieramy i siekamy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce, zaś kiełbasę kroimy w drobniutką kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do cukinii. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z cukiniową masą.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę warzywną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.