Zapiekanka makaronowa z szynką i mozzarellą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 200 g makaronu kokardki
– 100 g szynki
– 1 cebula
– salami
– 200g tartej mozzarelli
– ser parmezan
– ok. 200 ml przecieru pomidorowego
– sól
– pieprz
– oregano
– bazylia
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut.