Zapiekane faszerowane ziemniaki
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
ok 8 ziemniaków
400g mięsa mielonego
1 cebula
250g śmietany
100g sera żółtego, startego
pieprz
200ml przecieru pomidorowego
czosnek granulowanyGOTUJEMY!
ziemniaki dokładnie czyścimy, by podgotować je w mundurkach
czosnek granulowanyGOTUJEMY!
ziemniaki dokładnie czyścimy, by podgotować je w mundurkach
gotujemy około 10 minut, by nie były zbyt miękkie
kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni
podgotowane ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki
do cebulki dodajemy mięso mielone, smazymy
obrane ziemniaki drążymy- delikatnie, by nie zrobić dziury
do podsmażonego mięsa mielonego dodajemy przecier i pieprz
czas na „sos”, do śmietany dodajemy starty ser, granulowany czosnek oraz pieprz
napełniamy ziemniaki, tak około centymetr wyżej i układamy w naczyniu żaroodpornym
nakładamy naszą „papkę” na ziemniaki
jeśli zostało coś mięsa na patelni mozna dać na boki, zapiekamy w 200oC około 30-40 min- w zależności od mocy piekarnika
SMACZNEGO! :)