Zapiekane faszerowane ziemniaki

11 września 2013,
dodał: faxcooks
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
ok 8 ziemniaków
400g mięsa mielonego
1 cebula
250g śmietany
100g sera żółtego, startego
pieprz
200ml przecieru pomidorowego
czosnek granulowanyGOTUJEMY!
ziemniaki dokładnie czyścimy, by podgotować je w mundurkach

gotujemy około 10 minut, by nie były zbyt miękkie

kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni
podgotowane ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki
do cebulki dodajemy mięso mielone, smazymy
obrane ziemniaki drążymy- delikatnie, by nie zrobić dziury
do podsmażonego mięsa mielonego dodajemy przecier i pieprz
czas na „sos”, do śmietany dodajemy starty ser, granulowany czosnek oraz pieprz
napełniamy ziemniaki, tak około centymetr wyżej i układamy w naczyniu żaroodpornym
nakładamy naszą „papkę” na ziemniaki
jeśli zostało coś mięsa na patelni mozna dać na boki, zapiekamy w 200oC około 30-40 min- w zależności od mocy piekarnika

SMACZNEGO! :)

file1378897509



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....