Zalety oleju kokosowego tłoczonego na zimno

7 listopada 2017, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Olej Kokosowy

Kokos jest źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i jest bardzo pożywny. Spożywanie go jest bardzo korzystne dla zdrowia. Sam olej kokosowy posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny tłuszcz spożywczy.

Jak wygląda i czym różni się od innych tłuszczów roślinnych? Większość znanych olejów ma płynną postać i żółte zabarwienie. Olej kokosowy to biały tłuszcz o konsystencji masła.  Co ciekawe  w temperaturze powyżej 25 °C zaczyna upodabniać się do innych olejów. Zmienia kolor  na lekko żółtawy, a stan skupienia na płynny.

Tłuszcz kokosowy ma również inną wyróżniającą go cechę, a mianowicie nie utlenia się. Co to znaczy?  Po otwarciu opakowania może być przechowywany nawet przez rok i nie jełczeje.

Dużą zaletą tego tłuszczu jest wysoka temperatura spalania. Dzięki niej olej nie przypala się i nadaje się do smażenia, również w głębokim tłuszczu.

Olej kokosowy w postaci płynnej to świetny dodatek do orientalnych potraw – ale nadaje się także do różnego rodzaju deserów, wyrobów i pieczenia ciast czy wyrobu czekolady. Świetnie się wchłania, nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. To doskonały dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Można go dodawać do warzyw, ryżu, makaronu, itp. Poranne muesli będzie dobrze smakowało, gdy dodamy do niego kilka łyżek oleju kokosowego zmieszanych z sezamem lub cynamonem.

Wpływ oleju kokosowego na zdrowie i urodę:

  • pobudza przemiane materii – wskazany jest szczególnie w przy niedoczynności tarczycy
  • redukuje niekorzystny tłuszcz
  • zapobiega osadzaniu się tłuszczu
  • szybk0 dostarcza energii
  • wzmacnia mięśnie w tym nasz najważniejszy – sercowy
  • wspomaga układ odpornościowy
  • wzmacnia wątrobę
  • działa przeciwbakteryjnie
  • przeciwdziała osteoporozie
  • łagodzi dolegliwości cukrzycowe
  • wzmaga trawienie i wchłanianie pokarmu
  • wspomaga gojenie ran
  • zapobiega plamom starczym
  • pomaga przy egzemach
  • spowalnia starzenie skóry i powstawanie zmarszczek

Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy.

Nieocenione są  wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.  Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Czy wiesz, że :

ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO.

Zródła: masala.blox.pl, olejkokosowy.pl, planetazdrowie.pl

 

zobacz również:

Kokosowe ciekawostki

Masło orzechowe – przepis zastosowanie i czy jest zdrowe?

Mleko kokosowe – zastosowanie i wykorzystanie w kuchni – różne przepisy

Masło kokosowe – przepis i zastosowanie