Zakwas z buraków z czosnkiem

6 czerwca 2022, dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:
* 1 kg czerwonych buraków
* główka czosnku
* sól kujawska
* 4 liście laurowe
Buraczki obrać (można nie obierać, ale trzeba je porządnie wyszorować), włożyć do słoika, dodać obrane ząbki czosnku i liście laurowe. Przygotować roztwór wodny: zagotować około 2,5 litra wody, ostudzić (tak aby była letnia) dodać 2,5 łyżki soli kujawskiej, zalać buraki, przykryć słoik ściereczką odstawić na 6 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie można pić lub przelać do butelek i trzymać w lodówce. Nie ma konieczności dodawania do zakwasu skórki chleba razowego. Warto pamiętać aby buraki były W CAŁOŚCI zalane wodą.

 

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.