Zakwas z buraków z czosnkiem

6 czerwca 2022,
dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:
* 1 kg czerwonych buraków
* główka czosnku
* sól kujawska
* 4 liście laurowe
Buraczki obrać (można nie obierać, ale trzeba je porządnie wyszorować), włożyć do słoika, dodać obrane ząbki czosnku i liście laurowe. Przygotować roztwór wodny: zagotować około 2,5 litra wody, ostudzić (tak aby była letnia) dodać 2,5 łyżki soli kujawskiej, zalać buraki, przykryć słoik ściereczką odstawić na 6 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie można pić lub przelać do butelek i trzymać w lodówce. Nie ma konieczności dodawania do zakwasu skórki chleba razowego. Warto pamiętać aby buraki były W CAŁOŚCI zalane wodą.

 

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....