Yerba Mate to uprawiany, wiecznie zielony krzew, zwany również ostrokrzewem paragwajskim. Występuję w Paragwaju, Brazylii, Argentynie i Urugwaju. Najważniejsze są liście, ponieważ to właśnie z nich przyrządza się napój, znany całej Ameryce Południowej. Dawniej żucie liści likwidowało zmęczenie i uczucie głodu.
Sposób przyrządzania:
Yerba podawana jest w specjalnym naczyniu jak matero, wykonanym z owocu tykwy, bądź z guampy, zrobionym z rogu bawolego lub krowiej racicy. Susz wsypuję się do ¾ objętości naczynia (przy pierwszym razie, lepiej zmniejszyć tą ilość). Następnie należy przykryć ręką górną część naczynia, odwrócić je do góry dnem, potrząsnąć kilka razy i wrócić do pozycji wyjściowej. Do tak przygotowanego suszu, należy włożyć bombillę, metalową słomkę, często posrebrzaną lub pozłacaną, zakończoną najczęściej sitkiem. Po tym, zalewamy wodą o temperaturze 70-80°C (czekając ok. 10 minut od zagotowania się wody). Najpierw zalewamy tylko susz, a po chwili dolewamy do pełna, należy pamiętać aby nie mieszać naparu i pić go powoli przez bombillę. Yerbe możemy wykorzystać wielokrotnie, aż do utraty smaku.
Jaki wpływ na zdrowie ma Yerba Mate?
- pobudza ciało i umysł,
- likwiduje objawy zmęczenia,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie
- podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację,
- zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
- pomaga w pracy układu krwionośnego i poprawia krążenie krwi,
- zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne,
- reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, łagodzi problemy gastryczne,
- odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- obniża poziom cholesterolu
- ma działanie moczopędne
Yerba Mate jest źródłem witamin i minerałów. Zawiera:
- z grupy ksantyn – MATEINY, które stymulują Centralny Układ Nerwowy (pobudzają), nie powodując uzależnienia
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
- witaminę B6 (Uczestniczy w procesie przemiany aminokwasów, tłuszczów, węglowodanów; korzystnie wpływa na pracę mięśni i serca)
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej)
Yerba Mate wspomaga odchudzanie, gdyż spowalnia opróżnianie żołądka i zmniejsza czas, potrzebny do poczucia sytości. Łagodzi łaknienie, blokując odpowiedzialne za to receptory w mózgu. Wpływ na utratę wagi ma zawarta w niej kofeina oraz saponina.
Yerba Mate nie jest wskazana dla osób z chorobą wrzodową i kobiet w ciąży!
Zobacz również:
- Jak parzyć zieloną herbatę?
- Jak zrobić kokosową kawę i herbatę
- Podaj herbatę w stylu angielskim
- Pochodzenie i właściwości żółtej herbaty