Podaj herbatę w stylu angielskim

10 stycznia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Picie i parzenie herbaty dla wielu narodowości to nie tylko sposób na zaspokojenie pragnienia, ale też swoisty rytuał. Dla Chińczyków czy Anglików popołudniowa herbata to nie tylko przyjemny, aromatyczny napój, ale metoda na nawiązanie kontaktów towarzyskich czy zacieśnianie więzów rodzinnych. Anglicy korzystają głównie z herbat czarnych  wysokoekstraktowych i mieszankach południowoazjatyckich o ostrym smaku, sporządzanych głównie z herbat indyjskich i cejlońskich. Gustują w mocnych aromatycznych naparach. Jak smakosze z Wielkiej Brytanii podają herbatę? Najczęściej piją ja z herbatą lub mlekiem.

Przygotowuje się na początek  specjalny porcelanowy lub ceramiczny czajniczek, który po osuszeniu należy podgrzać. Herbatę natomiast wsypuje się  w następującej proporcji – jedna łyżeczka na filiżankę wody oraz dodatkowo jeszcze jedna łyżeczka na czajniczek. Po nasypaniu herbaty powinno się ją zalać od razu wrzącą wodą i pozostawić kilka minut do naciągnięcia (około 4 do 5 minut).  Podczas zaparzania herbaty przygotowuje się filiżanki, które należy ogrzać i napełnić w 1/6  lub 1/4 pojemności mlekiem  i dopiero później dopełnia herbacianym naparem.

Należy zwrócić uwagę również na sam sposób uzupełniania napoju: herbatę wlewamy zawsze najpierw do mleka, nigdy na odwrót! Anglicy piją przeważnie jednorazowo nie więcej niż dwie filiżanki herbaty i piją ją o określonych porach dnia: rano po śniadaniu, podczas lunchu i późnym popołudniem.


Jeśli chcesz zaopatrzyć się w markową herbatę prosto z Anglii proponujemy wysokiej jakości: TWINIGS, YORKSHIRE TEA, PG, TETLEY, LANCASHIRE TEA, które można zakupić w sklepie, który polecamy TUTAJ

W sklepie można też zakupić łakocie do popołudniowej herbatki również prosto z Wielkiej Brytanii w naprawdę atrakcyjnych cenach: