Żółta herbata – właściwości i parzenie

23 sierpnia 2016,
dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

 

Ogromna precyzja towarzysząca zbiorowi liści wiąże się z odpowiednio wysoką jakością żółtej herbaty. Ta wyjątkowa herbata produkowana jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku. Herbata żółta jest trudno dostępna i bardzo mało znana nie tylko w Polsce, ale i w Europie. W jej skład wchodzą młode listki krzewu herbacianego wraz z nierozwiniętymi pączkami.

herbata

Proces wytwarzania żółtej herbaty jest bardzo czasochłonny i skomplikowany. Teraz nawet słynne żółte herbaty często pozostają pod swoją oryginalną nazwą, mimo że nie zostały wyprodukowane według oryginalnej receptury, ale za pomocą technik produkcji herbaty zielonej. Być może wraz ze wzrostem zainteresowania tą najrzadszą z herbat będzie się ona pojawiać w ilości większej niż 300 kg na rok.

Napar z żółtej herbaty jest koloru bladożółtego; ma świeży, niezwykle przyjemny smak, o prawie nie wyczuwalnej cierpkości i subtelny, delikatny aromat. Ma w swoim smaku i aromacie lekką nutkę ciemnej czekolady i kawy. Nie zawiera jednak żadnych dodatków. Jest bardzo mocny. Istotną częścią żółtej herbaty są patyczki – elementy liścia, nadające naparowi niepowtarzalny aromat. Charakterystyczną cechą jest również to, że jej napar odbija się od ścianki porcelanowej filiżanki lub spodka bladoróżową barwą. Po tej właściwości łatwo jest odróżnić prawdziwą żółtą herbatę.

Zaparzanie

Żółtą herbatę należy parzyć przez około 3-5 minut zalewając susz herbaciany wodą o temperaturze około 80 stopni. Większość gatunków można zaparzać tylko raz, choć są też takie, które nadają się do kilkukrotnego parzenia.

Zdrowotne działanie żółtej herbaty związane jest przede wszystkim z oczyszczaniem organizmu z toksyn. Poza tym dobrze działa na układ trawienny, co jest dość charakterystyczne dla herbat chińskich. Herbata ta ma również właściwości relaksujące i uspakajające. Dlatego jej picie zalecane jest w okresach zwiększonego napięcia emocjonalnego i nerwowego oraz przed snem.

 

 

Zobacz również:

  1. Jak parzyć zieloną herbatę?
  2. Groźne skutki przedawkowania herbaty
  3. Jaką herbatę podawać dziecku?
  4. Prawdy i mity na temat herbaty

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.