Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi

7 grudnia 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
600 g wieprzowiny
 600 g filetów z kurczaka
 400 g drobiowej wątróbki 
 80 g orzechów włoskich
 2 kostki bulionowe
 2 duże marchewki
 mały seler
 3 -4  jajka
 cebula
 3 liście laurowe
 kilka ziaren ziela angielskiego
 sól,pieprz do saku 

 Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach
 poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli
2  kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście
 laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod
 przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa,
 mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać
 wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar
 przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do
 mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po
 kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne
 solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.Podłużną formę o wymiarach
26x12 cm.
 wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą
 pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury
 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.

file1386432301