Wykwintne dania z cielęciny

25 listopada 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Poza tym, że cielęcina jest po prostu dobra , uważa się ją za jedno z najzdrowszych mięs.  Zawarty w niej kwas linolowy (jest go zdecydowanie więcej niż w mięsie wieprzowym, czy drobiowym) ma działanie antyrakowe, przeciwmiażdżycowe, przciwosteoporozowe i proimmunologiczne.  Poniżej przedstawiamy pięć przepisów na dania z wykorzystaniem cielęciny. Smacznego!

Cielęcina w sosie truflowym

danie z cielęciny

Składniki:

  • 50 dekagramów cielęciny
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brandy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • pasta truflowa w tubie lub słoiku
  • sól, pieprz

Cielęcinę dzielimy na małe kotleciki, lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy mąką. Smażymy z obu stron na maśle z oliwą. Mięso przekładamy na talerz, do tłuszczu dodajemy brandy. Następnie ją odparowujemy, dodajemy śmietanę i gotujemy, aż zgęstnieje. Sos przyprawiamy pastą truflową oraz pieprzem, dodajemy do mięsa. Smacznego!

Serowe kotleciki cielęce

Serowe kotleciki cielęce

Składniki:

  • 45 dekagramów mielonej cielęciny
  • 25 dekagramów mąki
  • 45 g żółtego sera
  • 35 g oleju
  • puszka groszku konserwowego

Posolone mięso dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 części i formujemy na kształt kotletów. Kroimy na pół tak, aby otrzymać 2 cienkie kotlety. Przekładamy plastrem żółtego sera, następnie dociskamy. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po 4 min, z każdej strony. Podajemy na ciepło z groszkiem. Smacznego!

Cielęcina z sosem z tuńczyka

0Cielęcina z sosem z tuńczyka

Składniki:

  • 25 dekagramów cielęciny na sznycle
  • 20 dekagramów tuńczyka w oleju
  • półtorej szklanki oliwy
  • 6 filetów anchois
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki małych kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól, pieprz

Mięso kroimy w cieniutkie plastry w poprzek włókien. Plastry cielęciny wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, tak by nie zachodziły na siebie. Mięso solimy, oprószamy pieprzem, smarujemy oliwą. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 °piekarnika na 3 minuty. Wyjmujemy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Miksujemy żółtka z 4 łyżkami oliwy, musztardą, tuńczykiem, filecikami, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Następnie dolewamy po trochu pozostałą oliwę energicznie mieszając. Plastry cielęciny smarujemy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Smacznego!

Kotleciki cielęce z cykorią

Kotleciki cielęce z cykorią

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce
  • czerwona cykoria
  • pół cebuli
  • 20 ml brandy
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Kotleciki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie posypujemy mąką. Smażymy na gorącej oliwie. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy cykorię pokrojoną w paseczki. Smażymy chwilę mieszając. Dodajemy brandy, wlewamy 50 ml wody, chwilę gotujemy. Następnie przyprawiamy. Na kotletach układamy duszoną cykorię i cebulę. Smacznego!

Cielęcina z gruszkami

Cielęcina z gruszkami

Składniki:

  • 5 dekagramów masła
  • łyżka oliwy
  • 4 kotlety cielęce
  • 4 małe gruszki
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • łyżka liści tymianku
  • sól, grubo mielony pieprz

Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy kotlety z każdej strony 4 minuty. Przekładamy na talerz. Gruszki kroimy w plastry, oczyszczamy z pestek, smażymy na patelni z obu stron 3 minuty. Gdy zrobią się miękkie, przekładamy na półmisek. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy tymianek, sól, pieprz i gotujemy 5 minut, aż sos zgęstnieje. Kotlety podajemy z gruszką polane sosem. Smacznego!

zobacz również:

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!