Poza tym, że cielęcina jest po prostu dobra , uważa się ją za jedno z najzdrowszych mięs. Zawarty w niej kwas linolowy (jest go zdecydowanie więcej niż w mięsie wieprzowym, czy drobiowym) ma działanie antyrakowe, przeciwmiażdżycowe, przciwosteoporozowe i proimmunologiczne. Poniżej przedstawiamy pięć przepisów na dania z wykorzystaniem cielęciny. Smacznego!
Cielęcina w sosie truflowym
Składniki:
- 50 dekagramów cielęciny
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki brandy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- pasta truflowa w tubie lub słoiku
- sól, pieprz
Cielęcinę dzielimy na małe kotleciki, lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy mąką. Smażymy z obu stron na maśle z oliwą. Mięso przekładamy na talerz, do tłuszczu dodajemy brandy. Następnie ją odparowujemy, dodajemy śmietanę i gotujemy, aż zgęstnieje. Sos przyprawiamy pastą truflową oraz pieprzem, dodajemy do mięsa. Smacznego!
Serowe kotleciki cielęce
Składniki:
- 45 dekagramów mielonej cielęciny
- 25 dekagramów mąki
- 45 g żółtego sera
- 35 g oleju
- puszka groszku konserwowego
Posolone mięso dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 części i formujemy na kształt kotletów. Kroimy na pół tak, aby otrzymać 2 cienkie kotlety. Przekładamy plastrem żółtego sera, następnie dociskamy. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po 4 min, z każdej strony. Podajemy na ciepło z groszkiem. Smacznego!
Cielęcina z sosem z tuńczyka
Składniki:
- 25 dekagramów cielęciny na sznycle
- 20 dekagramów tuńczyka w oleju
- półtorej szklanki oliwy
- 6 filetów anchois
- 4 żółtka
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypioru
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki małych kaparów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sól, pieprz
Mięso kroimy w cieniutkie plastry w poprzek włókien. Plastry cielęciny wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, tak by nie zachodziły na siebie. Mięso solimy, oprószamy pieprzem, smarujemy oliwą. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 °piekarnika na 3 minuty. Wyjmujemy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Miksujemy żółtka z 4 łyżkami oliwy, musztardą, tuńczykiem, filecikami, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Następnie dolewamy po trochu pozostałą oliwę energicznie mieszając. Plastry cielęciny smarujemy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Smacznego!
Kotleciki cielęce z cykorią
Składniki:
- 4 kotlety cielęce
- czerwona cykoria
- pół cebuli
- 20 ml brandy
- łyżka mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Kotleciki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie posypujemy mąką. Smażymy na gorącej oliwie. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy cykorię pokrojoną w paseczki. Smażymy chwilę mieszając. Dodajemy brandy, wlewamy 50 ml wody, chwilę gotujemy. Następnie przyprawiamy. Na kotletach układamy duszoną cykorię i cebulę. Smacznego!
Cielęcina z gruszkami
Składniki:
- 5 dekagramów masła
- łyżka oliwy
- 4 kotlety cielęce
- 4 małe gruszki
- 150 ml bulionu drobiowego
- łyżka liści tymianku
- sól, grubo mielony pieprz
Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy kotlety z każdej strony 4 minuty. Przekładamy na talerz. Gruszki kroimy w plastry, oczyszczamy z pestek, smażymy na patelni z obu stron 3 minuty. Gdy zrobią się miękkie, przekładamy na półmisek. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy tymianek, sól, pieprz i gotujemy 5 minut, aż sos zgęstnieje. Kotlety podajemy z gruszką polane sosem. Smacznego!
zobacz również:
Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy
Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy
Proste sałatki jajeczne – różne przepisy
Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!