Wykwintna pieczeń wołowa

29 października 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1,5 kg chudej wołowiny bez kości najlepiej z łopatki z biegnącą przez środek galaretowatą żyłką
– 4 cebule
– 4 suszone grzyby
– kawałek selera
– marchew i pietruszka
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki cotu balsamicznego
– 5 łyżek oliwy
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżka przecieru pomidorowego
– łyżka tymianku
– listek laurowy
– ziele angielskie
– cukier, pieprz, sól

Mięso nafaszerować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, skropić octem wymieszanym z łyżką oliwy, szczelnie zawinąć w folię i trzymać w chłodzie. Grzyby namoczyć w kilku łyżkach wody. Następnie mięso odwinąć, zrumienić ze wszystkich stron na 2 łyżkach oliwy. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić około 90 minut na małym ogniu. Dodać włoszczyznę i dusić kolejne 20 minut. W tym czasie cebule obrać, grubo pokroić i obsmażyć na pozostałej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlac sos sojowy, doprawić do smaku. Wrzucić całość masy do garnka z wołowiną i dusić aż mięso będzie miękkie. Wystudzić potem mięso w sosie, wyjąć, osączyć, pokroić w plastry i podawać z ćwikłą. Można tez polać ją sosem, w którym się dusiła miksując go z warzywami.