Przedstawiamy krótki przewodnik po najbardziej ostatnio popularnych makaronach – co kryje się za tajemniczymi nazwami papardelle czy farfalle? Jeśli makaron kojarzy ci się wyłącznie z popularnymi wstążkami, kolankami czy spaghetti, czas poznać inne naprawdę wspaniałe rodzaje włoskich makaronów:
Fettuccine (wstążki), zwinięte w gniazdka, do dań głównych, doskonale smakuje z sosami i nadaje się do zapiekanek.
Ravioli (pierożki) z najróżniejszym nadzieniem, pasuje do dań głównych, sałatek, zup
Tagliatelle (wstążki), naturalne: szpinakowe i pomidorowe, do dań głównych z sosami
Penne rigate – (karbowane rurki) pasują do dań głównych, sałatek czy zapiekanek
Lasagne – płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami, do zapiekania
Eliche (świderki) pasują do zup, dan głównych, sałatek i zapiekanek
Capelli d`angelo (włosy anioła) zwinięte w gniazdka, używane do zup i dań dla dzieci
Tagliolini (cienkie wstążki) najczęściej używane do zup, sałatek i dań dla dzieci
Pennoni (rurki) pasują do sałatek, zapiekanek, dań głównych z różnymi sosami
Farfalle (kokardki) do sałatek, dań głównych z sosami. Mogą też być zabarwione pomidorami
Penne (pióra, czyli rurki ukośnie ucięte), wspaniałe do zapiekanek, sałatek i różnych dań
Spaghetti – chyba najbardziej znane, do dan głównych, długi makaron, doskonały do sosów pomidorowych i mięsnych
Conchiglie (muszle) sa do faszerowania jako przystawki, do ciężkich sosów
Papardelle – masywne szerokie wstążki, doskonale komponują się z sosami, ziołami, mogą być stosowane do zapiekanek
Orechiette (muszelki) – bardzo lubia je dzieci, nadają się do dań głównych, zapiekanek, zawiesistych sosów
Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Gnocchi są wykonywane w zależności od regionu m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne w smaku do polskich kopytek. Jako dodatek stosuje się różnego rodzaju sosy typowe do makaronów: pesto, pomidorowe i funghi.
Rigatoni – konkretne, krótkie grube rurki, będą smakowały z sosami, te większe można nadziewać, stosuje się je tez do zapiekanek
Strozzapreti – mocno „zakręcony” makaron, idealnie pasuje do gęstych sosów, dan głównych, bardzo syty i mięsisty
Maltagliati – znany już u nas makaron w postaci kwadracików, można go dodawać do zup, bulionu, pasuje też do zapiekanek czy dań głównych z sosem, warzywami, pesto
Trofie – stosunkowo krótki i wąski makaron występuje w różnych konfiguracjach: z sosami, warzywami
Sagnette – krótkie wąskie wstążki, bardzo często stosowany do zup, dań głównych
Fusilli – długie świderki, moga też zawierać dodatek szpinakowy lub pomidorowy, podaje się do dań głównych, efektowne, kolorowe
Scialatielli – dość długi, ale bardziej okrągły makaron, stosowany do dań głównych, sosów
Cavatelli – dość osobliwy kształt przypominający małe robaczki, makaron karbowany, krótki, podawany do zup, pasuje do sosów np. pomidorowego, ziołowego
Strozzapreti – makaron o różnorodnej fakturze, podawany do dań mięsnych, sosów, jako danie obiadowe
Paccheri Napoletani – krótkie szerokie rurki, które podawane są w wersji wytrawnej lub na słodko, często nadziewane, idealne do sosów i zapiekanek.
Anelli di Calamari – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc sa często podawane z warzywami, sosami i rybą – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc są często podawane z warzywami, sosami i rybą
Zobacz również:
- Dania z makaronu naszych czytelników
- Jak zrobić pesto?
- 10 nieoczywistych połączeń kulinarnych
- Jak sadzić w domu zioła w doniczkach?