Wszystkie rodzaje makaronów

Avatar photo
25 października 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przedstawiamy krótki przewodnik po najbardziej ostatnio popularnych makaronach – co kryje się za tajemniczymi nazwami papardelle czy farfalle?  Jeśli makaron kojarzy  ci się wyłącznie z popularnymi wstążkami, kolankami czy spaghetti, czas poznać inne naprawdę wspaniałe rodzaje włoskich makaronów:

Fettuccine (wstążki), zwinięte w gniazdka, do dań głównych, doskonale smakuje z sosami i nadaje się do zapiekanek.

Ravioli (pierożki) z najróżniejszym nadzieniem, pasuje do dań głównych, sałatek, zup

Tagliatelle (wstążki), naturalne: szpinakowe i pomidorowe, do dań głównych z sosami

Penne rigate – (karbowane rurki) pasują do dań głównych, sałatek czy zapiekanek

Lasagne – płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami, do zapiekania

Eliche (świderki) pasują do zup, dan głównych, sałatek i zapiekanek

Capelli d`angelo (włosy anioła) zwinięte w gniazdka, używane do zup i dań dla dzieci

Tagliolini (cienkie wstążki) najczęściej używane do zup, sałatek i dań dla dzieci

Pennoni (rurki) pasują do sałatek, zapiekanek, dań głównych z różnymi sosami

Farfalle (kokardki) do sałatek, dań głównych z sosami. Mogą też być zabarwione pomidorami

Penne (pióra, czyli rurki ukośnie ucięte), wspaniałe do zapiekanek, sałatek i różnych dań

Spaghetti – chyba najbardziej znane, do dan głównych, długi makaron, doskonały do sosów pomidorowych i mięsnych

Conchiglie (muszle) sa do faszerowania jako przystawki, do  ciężkich sosów

Papardelle – masywne szerokie wstążki, doskonale komponują się z sosami, ziołami, mogą być stosowane do zapiekanek

Orechiette (muszelki) – bardzo lubia je dzieci, nadają się do dań głównych, zapiekanek, zawiesistych sosów

Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Gnocchi są wykonywane w zależności od regionu  m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne w smaku  do polskich kopytek. Jako dodatek stosuje się różnego rodzaju sosy typowe do makaronów: pesto, pomidorowe i funghi.

Rigatoni – konkretne, krótkie grube rurki, będą smakowały z sosami, te większe można nadziewać, stosuje się je tez do zapiekanek

Strozzapreti – mocno „zakręcony” makaron, idealnie pasuje do gęstych sosów, dan głównych, bardzo syty i mięsisty

Maltagliati – znany już u nas makaron w postaci kwadracików, można go dodawać do zup, bulionu, pasuje też do zapiekanek czy dań głównych z sosem, warzywami, pesto

Trofie – stosunkowo krótki i wąski makaron występuje w różnych konfiguracjach: z sosami, warzywami

Sagnette – krótkie wąskie wstążki, bardzo często stosowany do zup, dań głównych

Fusilli – długie świderki, moga też zawierać dodatek szpinakowy lub pomidorowy, podaje się do dań głównych, efektowne, kolorowe

Scialatielli – dość długi, ale bardziej okrągły makaron, stosowany do dań głównych, sosów

Cavatelli – dość osobliwy kształt przypominający małe robaczki, makaron karbowany, krótki, podawany do zup, pasuje do sosów np. pomidorowego, ziołowego


Strozzapreti – makaron o różnorodnej fakturze, podawany do dań mięsnych, sosów, jako danie obiadowe

Paccheri Napoletani – krótkie szerokie rurki, które podawane są w wersji wytrawnej lub na słodko, często nadziewane, idealne do sosów i zapiekanek.


Anelli di Calamari – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc sa często podawane z warzywami, sosami i rybą – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc są często podawane z warzywami, sosami i rybą

Zobacz również:

  1. Dania z makaronu naszych czytelników
  2. Jak zrobić pesto?
  3. 10 nieoczywistych połączeń kulinarnych
  4. Jak sadzić w domu zioła w doniczkach?




FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.