Woda ryżowa – sekret gładkich, miękkich i lśniących włosów. | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Woda ryżowa – sekret gładkich, miękkich i lśniących włosów.

10 maja 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jeśli do tej pory sceptycznie podchodziłaś do informacji o magicznym wpływie naturalnych składników na kondycję włosów, a uzyskanie efektu gładkich i lśniących pasm, bez specjalistycznej pielęgnacji, wydawało Ci się niemożliwe, tym razem pewnie zmienisz zdanie! Mowa o wodzie ryżowej, uwielbianej przez Azjatki i włosomaniaczki na całym świecie!

długie włosy

Woda ryżowa – czym jest i w czym tkwi jej moc?

Woda ryżowa to nic innego, jak woda pozostała po namoczeniu lub ugotowaniu ryżu. Azjatki z powodzeniem stosują ją już od wieków w swojej pielęgnacji. Zawarte w niej proteiny, skrobia, witaminy, mikro- i makroelementy pomagają włosom odzyskać witalność, wpływając zarówno na poprawę kondycji, jak i wygląd włosów.

Zacznijmy od protein ryżowych. To dzięki nim ubytki w strukturze włosa zostają uzupełnione, a uszkodzenia odbudowane. Efekt? Włosy stają się bardziej mocne, gładkie i elastyczne, nabierają witalności i blasku. W przypadku włosów kręconych – proteiny wzmacniają dodatkowo skręt włosa.

woda ryżowa do włosów

Zawarta w wodzie skrobia ryżowa działa łagodząco i regenerująco na skórę głowy. Badania dowodzą, że zawarte w niej związki koją podrażnienia i łagodzą miejscowe stany zapalne, w tym również wpływają na łagodzenie objawów AZS.

W wodzie ryżowej znajdziesz również inozytol. Ten wyjątkowy związek, potocznie zwany również witamina B8, przenika w głąb struktury włosa, odbudowując uszkodzenia, dzięki czemu włosy stają się bardziej elastyczne, gładkie i błyszczące. Dodatkowo inozytol wpływa na wzmocnienie cebulek.

Woda ryżowa bogata jest także witaminę E, która wpływając na wzmocnienie naczyń krwionośnych poprawia odżywienie mieszków włosowych oraz w żelazo i cynk – niezbędne w metabolizmie aminokwasów, w tym keratyny stanowiącej budulec włosa. Wpływają one na kondycję włosów, chronią przed nadmiernym ich wypadaniem i przeciwdziałają rozdwajaniu końcówek. Dzięki nim włosy stają się bardziej mocne i lśniące.

Dlaczego warto poddać wodę ryżową fermentacji?

Jeśli wierzyć powiedzeniom – lepsze jest wrogiem dobrego, ale nie w tym przypadku! Proces fermentacji sprawia, że woda ryżowa przyjmuje pH podobne do naturalnego pH włosa. Co więcej, dzięki fermentacji ilość antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami, się zwiększa, a dodatkowo uwalniana jest substancja – pitera, która wspomaga regenerację komórek.

Fermentowana woda ryżowa w pielęgnacji włosów – efekty.

Wystarczy przyjrzeć się włosom Japonek, aby przekonać się co potrafi fermentowana woda ryżowa.

Jakich efektów możesz oczekiwać?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Buty fioletowe czy niebieskie?
Zdecydowanie niebieskie!
szampon przeciwłupieżowy
Vichy Dercos DS to dermokosmetyk stworzony specjalnie do włosów suchych z tendencją do powstawania...
Polecani lekarze różnych dziedzin -…
Ja polecam Panią ginekolog dr, Bilińska -Szacon z Rzeszowa. Bardzo miła i konkretna...
Depresja a miejsce pracy
Depresja jest chorobą, którą można skutecznie wyleczyć. Oznacza to, że znakomita większość chorych może...