Włoska tarta śliwkowa
Ciasto: 20 dag margaryny, 2 i 1/2 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka.
Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr 30cm. Wstawić na pół godz. do lodówki. Nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.
Nadzienie: 35 dag dobrej margaryny lub masła, 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru trzcinowego, cukier waniliowy, łyżeczka olejku waniliowego, 2 szkl. płatków migdałowych, 3 jajka, 7 śliwek.
Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać cukier i olejek waniliowy, następnie wsypać płatki migdałowe. Na końcu dodawać jajka, kolejno jedno po drugim, solidnie ubijając. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i pozbawione pestek śliwki. Zalać masą i piec, aż się zetnie czyli ok. 30 min w temp. 180st.