URODA I ZDROWIE

Wiosenna zupa jogurtowa z pomidorami i bazylią

16 maja 2018, dodał: Rachela

Lekka i idealna na wiosnę zupa na bazie jogurtu i pomidorów, która jest nie tylko zdrowa, ale też orzeźwia i cieszy oko! Aby zupa była bardziej treściwa można ją serwować z ryżem lub bagietką z masłem bazyliowym.

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 4 szklanki bulionu warzywnego, lub wody
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Kilka dojrzałych pomidorów, pokrojonych w małe kostki lub pomidory z puszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać czosnek i cebulę i smażyć ok. 5 minut, dodać pomidory. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i miksować w blenderze do 30 sekund.

Przyprawić bazylią, solą i pieprzem i mieszać przez kolejne 30 sekund. Dodać jogurt i wymieszać. Trzymać schłodzone do czasu podania. Przy podawaniu dodać kilka łyżek pokrojonego w kostkę pomidora na górę każdej miski z zupą. Doprawić solą i podawać.

Smacznego!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...