Wiosenna rozsada warzyw. Zrób to, a twoje sadzonki będą bujne jak nigdy
Każdy z nas marzy o własnym ogródku, w którym będą rosły dorodne i ekologiczne warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny, a efekty zdrowotne przerastają wszelkie oczekiwania. Warto pomyśleć o to już teraz, aby z nasion przygotować własne sadzonki, którym niestraszne będą polskie warunki klimatyczne i popularne ogrodowe szkodniki. Wystarczy dobra ziemia, kilka doniczek lub skrzynek i można działać. Na co zwrócić uwagę przy rozsadzie warzyw? Podpowiadamy w tym artykule. Te narzędzia pomogą w przygotowaniu rozsady:
Wiele osób zabierając się do pracy, stara się wszystko robić ręcznie i nie dba o odpowiednie przybory ogrodnicze. To błąd, gdyż niewielkim kosztem można ułatwić sobie działania i osiągnąć lepsze rezultaty. Warto zaopatrzyć się w łopatkę do napełniania pojemników ziemią, aby precyzyjnie dozować jej ilość i przysypywać nasiona równomierną warstwą gleby. Aby precyzyjnie dozować nasiona, można używać minisiewnika oraz szpikulca do robienia otworów na nie, a podlewanie ułatwi mała konewka lub spryskiwacz ręczny. Optymalne oświetlenie zapewnią lampy LED do roślin, znacznie przyspieszające ich wzrost.
Wybierz najlepsze pojemniki dla swoich roślin
Wybór pojemników zależy w dużej mierze od ilości sadzonek, które chcemy uzyskać. Przy małej uprawie można stosować małe pojemniki (np. kubki po jogurcie) lub niewielkie doniczki i wysiewać w nich nasiona pojedynczo. Do większej ilości będą potrzebne duże skrzynki, gdzie wysiejemy jednorazowo więcej nasion. Wiele osób preferuje tzw. wielodoniczki, które pozwalają na ich szybsze przeniesienie w odpowiednie miejsce. Coraz większą popularność zdobywają też tzw. doniczki torfowe, które później można wsadzić wprost do gruntu, bez konieczności wyjmowania z nich sadzonki. Dodatkowo zasilają one rośliny przez długi czas cennymi składnikami zawartymi w torfie.
Te warunki są idealne dla rozsady warzyw
Chłód wczesnej wiosny nie sprzyja wysiewaniu wielu nasion od razu w ogrodzie. Lepiej jest wyhodować sadzonki w warunkach domowych, aby warzywa szybciej plonowały i były odporniejsze na warunki zewnętrzne. Pierwszy krok w przygotowaniu rozsady to wybór ziemi. Najlepsza będzie specjalna ziemia przeznaczona dla warzyw, wolna od szkodników i zarazków. Można ją wcześniej podgrzać dość mocno w garnku, by pozbyć się ewentualnych robaków i bakterii. Warto dodać do niej trochę torfu lub wymieszać z kompostem, aby była bogata w składniki odżywcze. Rozsada najlepiej rośnie w temperaturze ok. 15 stopni Celsjusza i w często wietrzonych pomieszczeniach. Można ją umiarkowanie zraszać wodą deszczową każdego dnia, lub nieco mocniej co 2-3 dni.
Przygotowanie rozsady jest pracochłonne, ale na pewno jest warte przyszłego efektu. Tak wyhodowane młode rośliny trafią do ogrodu dopiero na przełomie kwietnia i maja, gdy powietrze na zewnątrz będzie zdecydowanie cieplejsze. W chłodne noce warto dodatkowo okrywać je agrowłókniną, by niska temperatura nie uszkodziła delikatnych jeszcze listków.