Wieprzowina z owocami i kluskami ziemniaczanymi

13 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wieprzowina z owocami i kluskami ziemniaczanymi

Składniki (dla 4 osób):
– 1 kg mączystych ziemniaków
– sól
– 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem
– 500 g wieprzowiny pokrojonej w wąskie paski
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki masła klarowanego
– ½ łyżeczki curry w proszku
– pieprz
– kawałek imbiru (ok. 3 cm)
– 30 g migdałów w słupkach
– 300 g moreli
– 100 g winogron bezpestkowych
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki kaszy manny z pszenicy twardej
– świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min., aż będą miękkie. W tym czasie czyścimy cebulki, płuczemy je i drobno siekamy.
2. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy mięso z każdej strony na mocnym ogniu. Wrzucamy siekaną cebulkę i podsmażamy. Doprawiamy curry, solą i pieprzem. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy ok. 200 ml wody, a następnie dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Na patelni z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu, lekko podprażamy migdały. Wyjmujemy je i odstawiamy do dalszego wykorzystania. Morele myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy pestki. Winogrona płuczemy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy na patelni, podsmażamy kawałki moreli, zalewamy sosem sojowym. Do mięsa dodajemy winogrona, podsmażone morele i syrop z agawy.
4. Ziemniaki odlewamy, jeszcze gorące obieramy ze skórki i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową, wyrabiamy gładkie ciasto. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kluski (o średnicy ok. 5 cm), porcjami wkładamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu ok. 3 min. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjmujemy je i wkładamy do podgrzanej miski. Gotowe danie mięsne posypujemy migdałami i podajemy z kluskami.

Wartość odżywcza 1 porcji: ok. 560 kcal, 18 g białka, 15 g tłuszczu, 87 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki: Jurgen Vormann, Karola Wiedemann: Dieta odkwaszająca organizm wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz