Wieprzowina w sosie czosnkowym

27 marca 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mięsko (schab, od szynki , karkówką) piekę z reguły w większym kawałku w wersji podstawowej, a potem robię różnego rodzaju sosy.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka kremowego serka topionego
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła

Mięso  natrzeć przyprawami ( sól, pieprz papryka ) i obsmażyć na oleju na rumiano. Włożyć do garnka. Zalać wodą tak by był przykryty i dusić aż mięso będzie miękkie –  sos w tym czasie odparuje do 2 szklanek. Wyjąć ostudzić i pokroić w plastry. Podzielić na porcje i zamrozić z porcja sosu.

Dwa plastry zostawić razem z kilkoma łyżkami sosu. Włożyć sos do garnuszka, dodać łyżkę masła, wlać śmietankę i ser topiony. Ogrzewać aż ser sie rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić sos czosnkiem i maggi. Włożyć plastry mięsa – podgrzać . Podawać z ziemniakami i  surówką posypane natką .

Jest to jedna z propozycji na sos do tego mięska. Następną porcje można zrobić w sosie z zielonego pieprzu, z pieczarkami, musztardowym itp. – za jednym pieczeniem mamy kilka możliwości.

file1299093751



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...