Wieprzowina w sosie czosnkowym

27 marca 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mięsko (schab, od szynki , karkówką) piekę z reguły w większym kawałku w wersji podstawowej, a potem robię różnego rodzaju sosy.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka kremowego serka topionego
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła

Mięso  natrzeć przyprawami ( sól, pieprz papryka ) i obsmażyć na oleju na rumiano. Włożyć do garnka. Zalać wodą tak by był przykryty i dusić aż mięso będzie miękkie –  sos w tym czasie odparuje do 2 szklanek. Wyjąć ostudzić i pokroić w plastry. Podzielić na porcje i zamrozić z porcja sosu.

Dwa plastry zostawić razem z kilkoma łyżkami sosu. Włożyć sos do garnuszka, dodać łyżkę masła, wlać śmietankę i ser topiony. Ogrzewać aż ser sie rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić sos czosnkiem i maggi. Włożyć plastry mięsa – podgrzać . Podawać z ziemniakami i  surówką posypane natką .

Jest to jedna z propozycji na sos do tego mięska. Następną porcje można zrobić w sosie z zielonego pieprzu, z pieczarkami, musztardowym itp. – za jednym pieczeniem mamy kilka możliwości.

file1299093751