Wieprzowina w sosie czosnkowym
Mięsko (schab, od szynki , karkówką) piekę z reguły w większym kawałku w wersji podstawowej, a potem robię różnego rodzaju sosy.
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona
- 2 łyżki oleju
- maggi
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
- 1 łyżka kremowego serka topionego
- czosnek granulowany
- 1 łyżka masła
Mięso natrzeć przyprawami ( sól, pieprz papryka ) i obsmażyć na oleju na rumiano. Włożyć do garnka. Zalać wodą tak by był przykryty i dusić aż mięso będzie miękkie – sos w tym czasie odparuje do 2 szklanek. Wyjąć ostudzić i pokroić w plastry. Podzielić na porcje i zamrozić z porcja sosu.
Dwa plastry zostawić razem z kilkoma łyżkami sosu. Włożyć sos do garnuszka, dodać łyżkę masła, wlać śmietankę i ser topiony. Ogrzewać aż ser sie rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić sos czosnkiem i maggi. Włożyć plastry mięsa – podgrzać . Podawać z ziemniakami i surówką posypane natką .
Jest to jedna z propozycji na sos do tego mięska. Następną porcje można zrobić w sosie z zielonego pieprzu, z pieczarkami, musztardowym itp. – za jednym pieczeniem mamy kilka możliwości.