Wieprzowina w sosie czosnkowym

27 marca 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mięsko (schab, od szynki , karkówką) piekę z reguły w większym kawałku w wersji podstawowej, a potem robię różnego rodzaju sosy.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka kremowego serka topionego
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła

Mięso  natrzeć przyprawami ( sól, pieprz papryka ) i obsmażyć na oleju na rumiano. Włożyć do garnka. Zalać wodą tak by był przykryty i dusić aż mięso będzie miękkie –  sos w tym czasie odparuje do 2 szklanek. Wyjąć ostudzić i pokroić w plastry. Podzielić na porcje i zamrozić z porcja sosu.

Dwa plastry zostawić razem z kilkoma łyżkami sosu. Włożyć sos do garnuszka, dodać łyżkę masła, wlać śmietankę i ser topiony. Ogrzewać aż ser sie rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić sos czosnkiem i maggi. Włożyć plastry mięsa – podgrzać . Podawać z ziemniakami i  surówką posypane natką .

Jest to jedna z propozycji na sos do tego mięska. Następną porcje można zrobić w sosie z zielonego pieprzu, z pieczarkami, musztardowym itp. – za jednym pieczeniem mamy kilka możliwości.

file1299093751



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...