Wielki naleśnik z jabłkami w 15 minut
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
mleko 3/4 szklanki
kefir 2 łyżki
mąka wg uznania
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
jabłka 2 sztuki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z mleka, kefiru i mąki z sodą zarobić gęste ciasto. Posolić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i wylać 3/4 ciasta. Opiec jedną stronę i przewrócić. Na opieczonej stronie ułożyć przygotowane jabłka i posypać cukrem waniliowym. Wylać resztę ciasta i wyrównać. Opiec ponownie stronę z jabłkami. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.