Weź soczewicę i mleko kokosowe. Wyjdzie obłędnie pyszne danie jednogarnkowe
Soczewica gotowana z warzywami z dodatkiem mleka kokosowego to ciekawy pomysł na pyszne danie obiadowe lub kolację na ciepło. Znam także zwolenników takich śniadań. To propozycja zasadniczo bardzo prosta i szybka ale jednocześnie wysoce wartościowa odżywczo. Soczewica to także produkt zalecany w diecie z uwagi na liczne korzyści dla zdrowia.
Soczewica to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Soczewica jest również bogatym źródłem kwasu foliowego i potasu. Soczewica podawana z warzywami stanowi uniwersalny posiłek dla całej rodziny. Wyglądem przypomina gulasz lub gęstą zupę, bywa także określana mianem potrawki lub sosu. Jest to potrawa stosunkowo gęsta, bardzo sycąca i niezwykle aromatyczna. Do soczewicy pasują niemal wszystkie warzywa i zioła, a przygotowanie pełnej potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Po prostu wszystko wrzucamy do jednego garnka i cierpliwie, a wcale nie tak długo, gotujemy. Danie można wykonać wykorzystując różne rodzaje soczewicy (brązowa, czerwona, zielona, żółta) oraz różne inne warzywa np.: cukinia, bakłażan, pieczarki, groszek.
Proponujemy wersję typowo wegetariańską, czyli bez mięsa, jednak, gdy tylko macie ochotę możecie do niej dodać także wkładkę dla mięsożerców. Możemy w tym celu wykorzystać pieczonego lub wędzonego indyka lub kurczaka, podsmażoną kiełbasę, kabanosy, boczek, pieczeń a także ugotowane mięso wieprzowe, gulaszowe. Dodatek gotowanej lub pieczonej wołowiny także jest możliwy. W kilku przepisach proponowany jest też dodatek ryby. Z tymi wszystkimi dodatkami soczewica z warzywami komponuje się idealnie. Dlatego jest to danie uznawane za fenomenalne i bardzo łatwe do wszelkich kulinarnych eksperymentów. Jest także nazywane jednym z najbardziej komplementowanych przepisów utrzymywanym w trendzie tzw. warzywizmu.
Kolorowe warzywa i pożywna soczewica łączą się z łatwością w tym jednogarnkowym daniu.
Gulasz z soczewicy jest pożywny, zdrowy i łatwy do przygotowania. Ten wegański gulasz jest pełen warzyw, przypraw i świeżych ziół. Dzięki aromatom i ciepłym śródziemnomorskim przyprawom soczewica w tym przepisie zmienia się w smakową ucztę dla zmysłów. To w każdym calu żywy, zdrowy i satysfakcjonujący posiłek w stylu comfort food. Dodatek mleczka kokosowego nadaje daniu egzotycznego charakteru oraz swoistej lekkości.
Jak przygotować danie w 20 minut? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Jak zrobić soczewicę z mleczkiem kokosowym?
Składniki:
– 1 szklanka soczewicy (ok. 200 ml)
– 1 żółta papryka
– 1 marchewka
– mała cebula
– 2-3 cm świeżego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– kilka listków szpinaku
– tłuszcz do smażenia (masło, olej kokosowy, itp.)
– 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
– 1 szklanka wody
– przyprawy: kurkuma, czarny pieprz, sól, kmin rzymski, kozieradka, papryka wędzona (wg uznania)
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
– mały pęczek natki pietruszki
– pieprz mielony i zielone dodatki do posypania
Przygotowanie:
Dokładnie opłukać soczewicę, zalać wodą i pozostawić namoczoną na ok. pół godz. Warzywa umyć i osuszyć. Marchew i imbir obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i wrzucić cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć. Dodać starty imbir, szpinak, paprykę i marchew. Wymieszać i chwilkę podsmażać (3-5 min.), aż warzywa zmiękną i będą chrupiące. Odsączyć soczewicę z wody i wrzucić do warzyw. Zalać mlekiem kokosowym i uzupełnić wodą. Zagotować wszystko następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Przed końcem gotować bez przykrycia, aby danie mogło odparować. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!