Wegetariańskie przepisy na Święta
Co raz więcej ludzi nie je mięsa. Często brakuje nam pomysłów na dania. Dodatkowo zbliżają się Święta i czas pomyśleć co przygotujemy w tym roku. Mamy dla Was kilka ciekawych przepisów.
Wegetariański bigos
Co kupić?
- 60 dkg kapusty kiszonej
- 1kg kapusty białej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- garść suszonych grzybów
- słoiczek pomidorów suszonych z zalewie
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych moreli
- 5 listków laurowych
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka suszonych owoców jałowca
- łyżka mielonego kminku
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka słodkiej papryki
- kilka goździków
- łyżeczka pieprzu
- sól
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Białą kapustę należy poszatkować, a marchewki zetrzeć na tarce. Zalej to 1,5 l wody i gotuj do miękkości, następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną. Poszatkuj suszone owoce oraz pomidory i dorzuć do garnka. W między czasie należy namoczyć grzyby we wrzątku, a po chwili podsmażyć je z cebulką i dodać do gotującego się już bigosu. Teraz wlej olej z suszonych pomidorów i dodaj wszystkie przyprawy. Bigos należy dusić na małym ogniu, a pod koniec gotowania dodać ocet. Za przygotowanie tej potrawy najlepiej zabrać się parę dni przed świętami.
Pasztet z marchewki
Co kupić?
- 2 szklanki wiórek marchewkowych z sokowirówki po sokowaniu
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 3 szczypty kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- spora szczypta ostrej papryki
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Do tego dorzuć jeszcze marchewkę, przeciśnięty czosnek, jogurt oraz przyprawy. Następnie wbij jajka, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Można lekko zmiksować pasztet, a następnie przełóż go do blaszki wyłożonej papierem. Piecz pasztet przez 1,5 godziny w 180 stopniach.
Krem buraczkowy
Co kupić?
- pół kg buraków
- pół kg ziemniaków
- kawałek selera
- pół cebuli
- 2 małe ząbki czosnku
- 10 szt ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa należy obrać, umyć i pokroić w kawałki. Następnie wrzuć je do garnka i gotuj z przyprawami ok 20 minut, aż do miękkości. Z zupy wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie a pozostałość zmiksuj blenderem na gładki krem.
Faszerowany bakłażan
Co kupić?
- 1 bakłażan
- 1/2 szkl ugotowanego ryżu brązowego
- 2 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 ząbek czosnku
- biała część pora
- łyżka masła i łyżka oleju
- pól łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie umyj, pokrój na pół i wydrąż miąższ, który następnie posiekasz drobno. Pora należy pokroić w kosteczkę i poddusić na maśle z olejem. Następnie wymieszaj ryż z posiekanymi jajkami na twardo, czosnkiem, porem, tymiankiem i przyprawami do smaku. Do tego dodaj surowe jajko i miąższ bakłażana. Takim farszem wypełnij bakłażany i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
Zapiekany pęczak
Co kupić?
- 1 szklanka pęczaku zamoczona na noc
- garść suszonych grzybów połamanych na mniejsze kawałki, namoczonych na noc
- 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego w proszku
- 8-10 dużych suszonych pomidorów
- kilka łyżek oleju z pomidorów
- kostka wędzonego twarogu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek śmietany 18%
Przygotowanie:
Grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły przez noc. Następnie pęczak ugotuj na małym ogniu i odcedź. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a pietruszkę posiekaj. Z kolei twaróg możesz rozdrobnić lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i na koniec dodać olej z pomidorów, śmietanę oraz sól i pieprz. Całość do kilku foremek lub jednej większej. Piecz przez 15 minut w 210 stopniach.
Paszteciki ze szpinakiem
Co kupić?
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 250 gramów szpinaku mrożonego (pół opakowania)
- duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek posiekaj bardzo drobno i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj szpinak oraz przyprawy. Kiedy ze szpinaku odparuje woda to znaczy, że farsz jest gotowy. Ciasto francuskie podziel na małe kwadraciki i połóż na każdy łyżkę farszu. Teraz złóż kwadrat na pół, a widelcem delikatnie przygnieć brzegi. Piecz je przez 15 minut w 220 stopniach.
Boczniakowe flaczki
Co kupić?
- pół kilograma boczniaków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól, pieprz
- majeranek
- czosnek
- przyprawa do flaków (wegetariańska)
Przygotowanie:
Boczniaki pokrój w paski, cebulę w kosteczkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Wszystko podsmaż na patelni, a potem przeżuć do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i ugotuj jak zupę. Podawaj z łyżką śmietany do smaku.
zobacz również:
Wieńce i wianuszki – świąteczne dekoracje mieszkania
Świąteczne dekoracje stołu – piękne aranżacje!
Świąteczne dekoracje domu magiczne przez cały rok!
Świąteczne pierniczki i pierniki – różne sprawdzone przepisy