Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki
kapusta
woreczek kaszy gryczanej
10 pieczarek
duża cebula
granulat sojowy
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka wędzona ostra, kurkuma, kolendra suszona, lubczyk
Przygotowanie
Kapustę podgotować, ale tak aby liście się nie rozpadały. W międzyczasie obrane pieczarki ucieramy na grubych oczkach, kroimy cebule w kostkę, doprawiamy do smaku i dusimy na patelni do miękkości cebuli. Przygotowuję dwa garnki z wodą, jeden z samą solą aby ugotować kaszę, a w drugim do gotującej wody ( osolonej, dodałam też pieprz, paprykę wędzoną, kurkumę, kolendrę suszoną i lubczyk) wrzucam granulat sojowy i gotuję jakieś 4 min. Po tym czasie wystarczy przecedzić granulat przez sitko, wymieszać z resztą składników i zawijać w kapustę. Świetnie smakuje podane z puree ziemniaczanym, sosem z pomidorów, pieczonymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym :)
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl