Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną

14 sierpnia 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki

kapusta
woreczek kaszy gryczanej
10 pieczarek
duża cebula
granulat sojowy
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka wędzona ostra, kurkuma, kolendra suszona, lubczyk

Przygotowanie

Kapustę podgotować, ale tak aby liście się nie rozpadały. W międzyczasie obrane pieczarki ucieramy na grubych oczkach, kroimy cebule w kostkę, doprawiamy do smaku i dusimy na patelni do miękkości cebuli. Przygotowuję dwa garnki z wodą, jeden z samą solą aby ugotować kaszę, a w drugim do gotującej wody ( osolonej, dodałam też pieprz, paprykę wędzoną, kurkumę, kolendrę suszoną i lubczyk) wrzucam granulat sojowy i gotuję jakieś 4 min. Po tym czasie wystarczy przecedzić granulat przez sitko, wymieszać z resztą składników i zawijać w kapustę. Świetnie smakuje podane z puree ziemniaczanym, sosem z pomidorów, pieczonymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym :)

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczanąRA

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczanąRA