Sos do makaronu wątróbkowy

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taki oszczędnościowy sos do makaronu – można dodatkowo dodać smażone czy pieczone mięso.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 4 duże wątróbki drobiowe
  • plaster pieczonego mięsa ,kawałki  pieczonego kurczaka  , smażona pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1 cebula
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
  • maggi w płynie

Cebulę drobno pokroić i smażyć na złoto na oleju w woku lub głębokiej patelni. Wątróbki surowe pokroić drobno , posolić , posypać pieprzem i papryką . Wrzucić do woka i smażyć na rumiano . Dodać pokrojone w kostkę mięso. Jeszcze kilka minut smażyć mieszając . Wlać wodę i śmietankę . Dusić 5 minut .Dołożyć serek topiony i podgrzewać aż się rozpuści. Doprawić sos do smaku maggi ( i resztą przypraw ).

Podawać z grubym makaronem ( ja preferuję muszelki ).

Drobno pokrojona wątróbka drobiowa duszona po usmażeniu rozgotowuje się dając fajny sos.

file1311016287