Sos do makaronu wątróbkowy
Artykuł zewnętrzny
Taki oszczędnościowy sos do makaronu – można dodatkowo dodać smażone czy pieczone mięso.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 4 duże wątróbki drobiowe
- plaster pieczonego mięsa ,kawałki pieczonego kurczaka , smażona pojedyncza pierś z kurczaka
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona
- 1 cebula
- olej z pestek winogron do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
- maggi w płynie
Cebulę drobno pokroić i smażyć na złoto na oleju w woku lub głębokiej patelni. Wątróbki surowe pokroić drobno , posolić , posypać pieprzem i papryką . Wrzucić do woka i smażyć na rumiano . Dodać pokrojone w kostkę mięso. Jeszcze kilka minut smażyć mieszając . Wlać wodę i śmietankę . Dusić 5 minut .Dołożyć serek topiony i podgrzewać aż się rozpuści. Doprawić sos do smaku maggi ( i resztą przypraw ).
Podawać z grubym makaronem ( ja preferuję muszelki ).
Drobno pokrojona wątróbka drobiowa duszona po usmażeniu rozgotowuje się dając fajny sos.