Warkocz z polędwicy wieprzowej

21 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zapachniało mi grzybami – a że akurat trafiły sie polędwiczki to czemu nie .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • szczypta papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 mini kostka cebulowa
  • 1 Bulionetka pieczeniowa
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki

Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski – zapleść w warkocz – zawiązać końcówki nicią do mięsa. Zrobić pastę do natarcia z miodu,  sosu sojowego grzybowego, oleju, pieprzu, papryki, majeranku, czosnku, rozkruszonej kostki cebulowej. Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .

Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ). Odcedzić pozostawiając wywar.

Na patelni rozgrzać tłuszcz  ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać do mięsa,  grzyby, wywar z gotowania grzybów, resztę marynaty. Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką. Zagotować. Doprawić sos do smaku.

Wyjąć mięso z sosu – usunąć nici – podzielić na 2-3 porcje.

Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle, kluskami – jak kto lubi.

file1292953695



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...