Walentynkowy torcik Serce

14 lutego 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Torcik na walentynki, który skruszy jego serce

składniki:

  • Torcik na walentynki…
  • Biszkopt I
  • Jajka 3 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier 3/4 szkl
  • Cukier migdałowy
  • Proszek do pieczenia

Biszkopt II

Białka 3 szt
Cukier 1/2 szklanki
Mąka 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cynamon

Do nasączenia syrop brzoskwiniowy z puszki

  • Masa ajerkoniak z torebki
  • Mleko 200 ml
  • Masa krówkowa z puszki
  • Brzoskwinie z puszki
  • Barwnik czerwony
  • Masa marcepanowa
  • Masa cukrowa czerwona i zielona
  • Srebrne perełki i serduszka

Zrobić 2 biszkopty jednocześnie w 2 naczyniach. Dużą tortownicę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Nalewać masę warstwami i posypywać cynamonem. (po upieczeniu wyjdzie łaciaty). Piec około 40 minut. Po wystudzeniu z ciasta wyciąć serce i przekroić na 3 warstwy. Masę zrobić z przepisu na opakowaniu ( wersja bez masła). Przekładać nasączone ciasto masą krówkową i masą ajerkoniak, w środek wkładając pokrojone brzoskwinie. Do reszty kremu dodać barwnik spożywczy czerwony i posmarować całe serce ze wszystkich stron. Następnie masę cukrową zetrzeć na tarce i obsypać tort z boków i na brzegach. Z masy marcepanowej zrobić kwiatka, obsypać startą masą cukrową. Udekorować koralikami i serduszkami.  Schłodzić przed podaniem.

file1297709807



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz