W. Jackowska: Kaszomaniak – recenzja

30 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wanda Jackowska: Kaszomaniak

W Polsce kasze od zawsze stanowiły ważny element codziennego menu. Dzisiaj wiemy, że są one nie tylko smaczne, ale także pożywne, zdrowe, wartościowe i łatwostrawne. Są, zatem fundamentem zdrowej, zbilansowanej diety. Dania z kaszą to doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie, kondycję i linię, tym bardziej, że w kuchni mają zastosowanie uniwersalne. Możemy z nich bowiem wyczarować naprawdę wyjątkowe i smaczne dania.

Kaszomaniak to książka kucharska poświęcona kaszom. W krótkim wstępie autorka przedstawia podział i wartości odżywcze kasz oraz syntetyczne, ale wartościowe instrukcje dotyczące sposobu gotowania, obliczania proporcji oraz technik ich przygotowania. Każdy z podrozdziałów zawiera również krótkie wprowadzenie, w którym autorka kolejno omawia różne gatunki kasz oraz ich cechy smakowe, dietetyczne i wartości odżywcze.

Część z przepisami rozpoczyna podrozdział poświęcony uniwersalnym przepisom na buliony i sosy (wytrawne i słodkie), które tak naprawdę można wykorzystać nie tylko w daniach z kaszą. Znajdziemy tu m.in. pomysły na przygotowanie pikantnego sosu morelowego, sosu z bakłażana i pomidorów, sosu miodowo-jogurtowego, rabarbarowo-truskawkowego czy pomarańczowego. W kolejnym rozdziale autorka podaje przepisy na potrawy z kasz bez glutenu, w tym m.in.: komosę z bananami, zupę mleczną z amarantusem, krokiety z kaszy krakowskiej, zupę dyniową z kaszą, gołąbki z kaszą jaglaną i szpinakiem, kotlety z kaszą i rybą, czy babkę z kaszy kukurydzianej. Wśród przepisów z moją ulubioną kaszą gryczaną znajdziemy fantastyczne pomysły na: paszteciki naleśnikowe z kaszą gryczaną, pierogi z kaszą gryczaną, kurczaka nadziewanego kaszą, klops z kaszą, czy faszerowaną kapustę włoską.

W rozdziale poświęconym przepisom z kaszami glutenowymi autorka przedstawia przepisy na: zupę jarzynową z kaszą orkiszową, orkiszotto dyniowe, paprykę faszerowaną kaszą owsianą, kuskus z parmezanem, kuskus z owocami i kurczakiem, mannę z likierem i bananami, bardzo łatwą szarlotkę, bul gur z fen kułem i twarogiem, bigos z pęczakiem, tym baliki z pęczaku, pomidory zapiekane z kaszą jęczmienną i papryką oraz wspaniałe i różnorodne krupniki.

W całej książce autorka zawarła 170 różnorodnych, ciekawych i smacznych przepisów, w tym receptur sprawdzonych i stosunkowo prostych na dania, które spokojnie możemy przyrządzić na obiad dla siebie i najbliższych. Tym samym Wanda Jackowska udowadnia, że z kaszami w roli głównej, może być i smacznie i oryginalnie. Mnogość przepisów i pomysłowość autorki są imponujące.

Dodatkowo wydanie książki zdecydowanie podnosi jej atrakcyjność, a piękne kolorowe zdjęcia pozwalają na wizualizację receptur i ich przeniesienie na własne talerze. Jest kolorowo, jest apetycznie i bardzo elegancko. Aż człowiek robi się głodny, od samego patrzenia…

Zdecydowanie polecam książkę, wszystkim miłośnikom kasz, ale również osobom, które dotychczas z dużym dystansem podchodziło do dań z kaszą. To poradnik praktyczny, ciekawy i modny, a jednocześnie bardzo praktyczny. Jestem przekonana, że każdy znajdzie w niej wiele potraw w swoim kulinarnym guście. To również ciekawy pomysł na niebanalny prezent gwiazdkowy.

 






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...