Udziec jagnięcy z czterdziestoma ząbkami czosnku

25 stycznia 2012, dodał: Alexa07
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 udziec jagnięcy
    3 obrane ząbki czosnku
    12 filetów z anchois
    100 ml oliwy
    1 łyżeczka mielonego tymianku
    1 łyżeczka mielonego rozmarynu
    1 łyżeczka pieprzu
    40 ząbków czosnku
    200 ml bulionu
    300 g oczyszczonych i umytych liści szpinaku
    300 g umytych brokułów

1. Filety z anchois moczyć przez 20 minut w letniej wodzie. Wyjąć, osączyć i pokroić w małe     kawałki. 3 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Oliwę wymieszać z ziołami i pieprzem.
2. Z udźca wyjąć kość udową (kość podudzia zostawić). W miejsce po kości włożyć
plasterki czosnku i kawałeczki filetów z anchois. Udziec związać mocno bawełnianą
nicią, a następnie posmarować oliwą wymieszaną z ziołami. Piec na ruszcie. Czas
pieczenia zależny jest od wagi udźca – należy liczyć około 20-25 minut na 1 kg.
3. Nie obrane ząbki czosnku zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić,
ostudzić, obrać, po czym gotować na małym ogniu, w 200 ml bulionu, przez dalsze
15 minut.
4. Szpinak i brokuły umieścić w osobnych rondelkach. Zalać wodą z gotowania czosnku
i gotować w niej: szpinak przez 10 minut, a brokuły przez 15 minut.
5. Upieczony na grillu udziec ułożyć na półmisku, na ugotowanych ząbkach czosnku.
Podawać ze szpinakiem i brokułami.
SMACZNEGO!!!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...