Truskawkowe torciki z Zielonej Budki
Truskawkowe lody- truskawki i kakaowy biszkopt i już …
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 opakowanie lodów truskawkowych Zielona Budka
- 12 truskawek
- 6 różyczek kakaowych z opłatka
- czekoladowe dodatki
Ubić pianę z białka z cukrem. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy żółtko. Dobrze wymieszać dodając kakao. Małą blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto piec ok. 20 minut (czas zależy od wielkości blaszki). Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony . Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia.
Z przestudzonego biszkoptu wykroić szklanką 18 krążków. Truskawki pokroić: 6 szt w plasterki, 6 sztuk w drobna kostkę.
Na 6 krążków położyć warstwę lodów , posypać pokrojonymi drobno truskawkami .Przykryć drugimi krążkami i znów nałożyć lody i posypać truskawkami. Dać na wierzch trzecie krążki .Na nich położyć pokrojone w plasterki truskawki – formując z nich płatki kwiatowe. Na wierzchu umieścić porcje lodów ( raczej nie uda się zrobić gładkiej kulki bo lody Zielonej Budki są bardzo kremowe i nie zamarzają mocno). Na wierzch lodów wsypać trochę pokrojonych drobno truskawek .
W zasadzie można by już nic nie dodawać ale moje umiłowanie do czekolady i fakt że truskawki doskonale się z czekoladą komponują smakowo to dołożyłam jeszcze czekoladowe dodatki.
Resztę pokruszonego biszkoptu można użyć do innych deserów lub wsypywać na dno pucharka i na to dawać lody.